IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южна Корея и амбициите ѝ в сферата на роботиката

Страната трябва да намери начин да създава роботи, които хората да искат да купуват, твърди експерт

17:03 | 21.09.14 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

През 1976 г. aнимационен филм, наречен „Robot Taekwon V” запечатва въображението на корейски деца чрез тяхната приказка за робот супергерой, който отблъсква гигантски машини, стремящи се към световна доминация. Посланието на филма издържа на времето.

Промишлените проектанти на южнокорейският президент Парк Гън-хе имат огромни амбиции – да изпреварят Европа, Япония и САЩ в надпреварата кой да властва в света на роботиката.

Южна Корея прегръща роботиката със същата страст, с която си проправи път в света на високоскоростния широколентов интернет, широкоекранните телевизори и смартфони.

Субсидираният от държавата тематичен парк Robot Land включва футуристични обиколки, както и изследователски и развойни лаборатории. Планира се той да отвори врати през 2016 г. Правителството инвестира и други средства в подкрепата на роботиката в страната, пише BusinessWeek.

Тази индустрия удвоява размера си от 2009 г. досега, а приходите ѝ за 2012 г. са 2,1 трлн. вона по данни на Министерството на търговията, промишлеността и енергетиката.

Правителството се стреми да даде тласък на индустрията, така че до 2018 г. тя да достигне 7 трлн. вона, а компаниите за домашни роботи да достигнат 600 на брой с 34 000 служители.

Опитът на Южна Корея с технологии за екрани, полупроводници, сензори и автоматично производство ѝ дава предимство, твърди Лий Дженг Йоб, старши инженер в Hyundai Rotem, компания за отбрана, която е част от Hyundai Motor Group. “Разполагаме с най-фундаменталните технологии, които трябва да използваме, за да комерсиализираме роботите“.

Някои държавни училища в провинция Кьонги-до разполагат с Engkey, яйцевидна машина с таблет за глава, която излъчва видео уроци на английски. Професионалният отбор по бейзбол Hanwha Eagles инсталира ботове на стадиона си, които държат знаци, изписващи съобщения от фенове, които искат да подкрепят отбора си от разстояние.

Едно от дъщерните дружества на Samsung Group е разработило робот, който открива нарушители, използвайки камери, датчици за топлинна енергия и такива за движение. Правителството го тества в демилитализирана зона по границата със Северна Корея.

Въпреки тези постижения, настигането на конкурентите няма да е никак лесно. Южна Корея се нарежда на четвърто място по разполагане на промишлени роботи по света. След като лидерът Япония наблюдаваше как нейното високотехнологично производство бива изпреварено от Samsung, Apple и Google, страната в момента прави големи инвестиции, за да запази позицията си. Премиерът Шиндзо Абе сформира работна група, която да разгледа възможностите за утрояване размера на индустрията с роботи до 2,4 трлн. йени (22,6 млрд. долара).

В Южна Корея се произвеждат предимно роботи за доставки, за автоиндустрията, както и такива, свързани със здравеопазването. Curexo, производител на медицинско оборудване, продава Robodoc – робот, който извършва ортопедични операции. Учени от Националния унивеситет Chonnam в Куанджу публикуваха разработка, в която разкриват своите изследвания в сферата на микроскопичните нанороботи, които могат да бъдат инжектирани в кръвта на пациента, за да открият и унищожат ракови клетки.

Колинг Енгъл, главен изпълнителен директор и съосновател на iRobot, производител на машини за почистване на подове и роботи за отбрана, твърди, че вярва, че Южна Корея се нарежда точно след САЩ по иновации в роботиката. Но той добавя, че, ако компаниите не успят да направят роботи за широка употреба, които хората ще искат да купуват, от това няма да има никаква полза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още