IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Роботите - бъдещето на Великобритания

Страната разработва стратегия за внедряването на роботите във всички сфери

11:10 | 13.07.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Ако всичко върви по план, във Великобритания съвсем скоро ще е напълно възможно роботи да доставят пица, да събират боклука и да се грижат за възрастните хора. Животът ще бъде по-прост и по-лесен, когато хората позволят на роботите да вършат голяма част от работа, пише Wall Street Journal.

През последните 18 месеца всички, които работят в сектора на роботиката във Великобритания, срещат доста трудности в работата си, тъй като се опитват да се уверят, че всичко върви по този план. В допълнение към това се пишат стратегии за определяне бъдещето на интелигентните автономни машини, които познаваме още под името роботи.

На 1-ви юли британският министър на науката Дейвид Уилитс представи финалната версия на такава стратегия, създадена от 20 експерти от Специалната група с интерес в роботиката и автономните системи.

Планът им стъпва на няколко основни стълба. Предвижда се законодателно Великобритания да се превърне в най-гостоприемното място в света, когато става дума за роботика, за проучвания, тестове и проекти в сферата. Акцентът не пада само върху създаването на роботи, но върху създаването на стандарти и норми, които да дават възможност за по-лесно тестване на автономните машини.

Ще бъдат създадени области в индустрията, които ще имат задачата да се справят с някои от най-големите проблеми на страната, включително извеждането от експлоатация на ядрени обекти, повишаването на селскостопанската производителност и мониторинг на канализационни тръби, както и на платформи за газ и петрол.

Правителството ще възложи на роботите да строят училища, пътища и болници. На тях ще бъде поверена грижата за възрастните хора. Властите ще насърчат проучвания в областта на роботиката в училищата и университетите, за да увеличат броя на хората, които могат да създават и да работят с роботи. Целта е новите технологии да подобрят способността на хората да контролират множество роботи едновременно. Идеята е да се говори, че роботите няма да вземат работните места на хората, а ще им дадат повече възможности.

Това не е първият път, в който британското правителство вижда в роботите шанс да тласне икономиката нагоре. По време на рецесията през 1985 г. правителството на Маргарет Тачър започна кампания за увеличаване броя на роботите в индустрията. Според британската Autiomation and Robot Association през 1982 г. само 100 робота от всичките 439 пуснати в страната, са били изградени от британски инженери. 30 години по-късно броят на новите роботи, използвани в Обединеното кралство през 2012 г., достига 2447. Нито един от тях не е произведен в страната.

„Независимо по каква причина, британската промишленост не отговори на предизвикателството“, посочва Дейвид Лейн, професор по проектиране на автономни системи в Ocean Systems Laboratory в Heriot-Watt University в Единбург, Шотландия. Той е натоварен и с отговорността да ръководи групата по роботика.

Лейн вярва, че този път Великобритания се намира в по-добра позиция да гради бъдеще, в което ще използва активно роботите. 

“Сега е правилното време поради две причини: от технологична гледна точка компютрите ни са по-бързи, софтуерът е по-добър, а алгоритмите като техниките за машинно обучение са по-добри. От пазарна гледна точка също има по-голям потенциал“, посочва Лейн.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 3
Nikola666
преди 9 години
Някой разправяше че древните гърци измислили парен двигател. Но ако били приложили откритието на практика, робите трябвало да умрат от глад. И затова човеколюбиво спрели изследванията в тази насока. Ако това с роботите напредне, не ми се мисли за нискоквалифицираните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още