IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на луксозните жилища в Ню Йорк и Лондон падат, в Азия обаче растат

Консултантска компания отчита поскъпване на първокласните имоти през първото тримесечие на 78% от пазарите, които следи

00:34 | 24.05.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на луксозните жилища в редица азиатски градове се покачват рязко, като се противопоставят на тенденцията към спад на по-утвърдените пазари като Ню Йорк и Лондон, пише Bloomberg.

Цените на първокласните имоти - определяни като горните 5% от пазара - са спаднали с повече от 2% в Ню Йорк и Лондон през първото тримесечие в сравнение със същия период на предходната година, сочат данни на консултантската компания Knight Frank. Жилищата в Хонконг и Берлин също са поевтинели.

В Манила, Токио и Мумбай обаче цените на луксозните жилища са се повишили, нараствайки съответно с 27%, 13% и 12%.

Графика: Bloomberg Графика: Bloomberg

По-високите разходи по заемите и опасенията от рецесия попречиха на някои пазари на имоти от висок клас в САЩ и Европа. В световен мащаб обаче цените на първокласните имоти се възстановиха тази година на фона на силния икономически растеж и търсенето от страна на заможни инвеститори, като отбелязаха среден годишен ръст от 4% в 44-те града, включени в доклада.

Цените на жилищата в Манила са се повишили рязко, тъй като икономиката на Филипините расте с най-силните темпове в цяла Югоизточна Азия. В Токио по-слабата йена и по-ниските разходи по заемите засилиха търсенето от страна на чуждестранните инвеститори. В Мумбай пък ръстът на луксозните жилища е в унисон с бурното развитие на индийската икономика, която се очаква до 2028 г. да се превърне в страната с най-голям принос за растежа на световния БВП.

Knight Frank отчете нулев ръст на цените на първокласните имоти в края на 2022 г., тъй като по-високите лихвени проценти охладиха търсенето. Сега обаче на 78% от пазарите се наблюдава годишен ръст на цените. Така индексът за луксозните жилища на консултантската компания се доближава до дългосрочния си годишен темп на растеж от 5,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:51 | 24.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още