IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как гръцката криза удари местните технологични стартъпи

Затворените банки се оказват огромен проблем за бизнеса

15:08 | 14.07.15 г. 2
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

В Галоуей, Ню Джърси, в офиса на Lionode пристига обаждане от Qrator. Американската компания се занимава с облачни услуги, които позволяват на фирмите да предлагат онлайн услуги. Qrator получава един месец гратисен период. Преди миналата седмица Linode не се е чувала с гръцките компании, твърди вицепрезидентът Стивън Клемънс. Изведнъж идват десетки обаждания.

"Всички искаха някакви алтернативни възможности за заплащане на месечните си такси“, коментира той. „Един гръцки клиент отиде твърде далеч, докато говореше с екипа на Linode... и започна процес по проверка на кредитна карта с помощта на кредитна карта на негов приятел, който е извън Гърция, за да може да заплати за шестмесечно ползване на услугите ни“.

Друг поискал услуга от представител на Linode – служителят да плати за един месец, а гръцкият клиент щял да му се издължи веднага след като банката му отвори отново врати. "Това беше най-отчаяният ход“, посочва Клемънс.

Incrediblue, онлайн магазин за лодки под наем, не може да плати своите реклами в Google, което води до спад в бизнеса.

„През изминалата седмица имахме 80% спад в търсенето на нашите лодки в Гърция“, твърди главният изпълнителен директор Антониос Фиоракис.

Филип Бринкман, главен изпълнителен директор на Travelplanet24, твърди, че е платил за реклами във Facebook на друга компания – платформата за резервации на разкрасителни процедури Funkmartini, в която има дял.

Холандският посланик в Гърция Ян Верстеег през 2013 г. създава бизнес инкубатора Orange Grove, който помещава на първия етаж на Холандското посолство в Атина. Спонсорирана от холандски компании Orange Grove предоставя работно пространство и консултации на повече от 50 гръцки стартиращи компании.

Това е „антидот на кризата“, твърди Верстеег. „Откакто беше въведен капиталовият контрол хората станаха много по-песимистично настроени, но се надяваме, че това е само временно“.

Total Eclipse, студио за разработка на игри в Солун, отлага пускането на новото си заглавие, което трябваше да се появи през октомври, и сега пази всичките си приходи в нова сметка в чужбина, твърди Аргирис Бендилас, един от основателите на компанията.

Едногодишната фирма Tourismart е платила за един месец напред оперативните си разходи, включващи услугите на трети страни, заплатите на седемте служители, наеми и счетоводни услуги – общо около 4000 евро.

Компанията получава малка комисионна от продажбата на самолетни билети и трябва да плати на авиокомпаниите до 60 дни след продажбата. Компанията има операции в Гърция и Великобритания и може да се премести в Обединеното кралство през следващите месеци.

"Ако ситуацията продължи така, това ще се отрази на психическото здраве на хората, като вече показва въздействието върху производителността им“, твърди съоснователят на фирмата Маги Контоу. „Всеки ден е от значение. Трябва да намерим решение“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
Един Българин
преди 8 години
Имам много добро решение за ИТ фирмите в Гърция. Най-лесно е да преместиш ИТ фирма. Преместете се в България - данък само 10%, няма проблеми с банките , а и вероятно биха ви отпуснали лесно малък , начален кредит ако сте голяма фирма (безплатен съвет и за българските банки с гръцки собственици). Документ за "салдо" в гръцката банка за дребен кредит за домейн и пр. не би трябвало да е проблем. Тук и средата е ИТ така , че ... добре дошли :).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
"Едногодишната фирма Tourismart е платила за един месец напред оперативните си разходи, включващи услугите на трети страни, заплатите на седемте служители, наеми и счетоводни услуги общо около 4000 евро."KO? Всичко това само 4000 евро? Заплати на 7 служителя? Да не сте забравили някоя нула
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още