IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Тим Кук се превърна в основен защитник на дигиталната неприкосновеност?

Коментарите на главния изпълнителен директор на Apple по повод искането на ФБР могат да имат негативни последици за компанията

14:38 | 19.02.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Тим Кук. Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Тим Кук. Снимка: архив Ройтерс

„Хората имат основно право на неприкосновеност на личния живот“, заяви Кук.

До тогава Сноудън вече бе разкрил, че Агенцията за национална сигурност се е сближила с някои технологични компании и има достъп до потребителски данни в цял свят. Разкритията включваха и информация за програмата на Централното разузнавателно управление за компрометиране на продуктите на Apple. В част от случаите става дума за събиране на данни от създателите на приложения, а в други агенцията е вграждала шпионски инструменти в хардуера на Apple и дори се е намесвала в обновяването на софтуера на компанията, което е позволило на властите да записват всяка дума.

Писма от разтревожени клиенти на Apple започнаха да пълнят пощенската кутия на Кук, което доведе до подсилване на позицията му относно неприкосновеността на личния живот. При излизането на осмата версия на мобилната операционна система iOS през септември 2014 г. стана ясно, че Apple е направила така, че на практика е невъзможно инженерите на компанията да извличат данни от мобилните телефони и таблетите.

За органите на реда новият софтуер беше ясен сигнал, че Apple става все по-дръзка. Един месец след излизането на iOS 8 Джеймс Коуми, директор на ФБР, заяви, че Apple е отишла „твърде далеч“ в разширяването на криптирането, посочвайки, че операционната система ефективно е ограничила всички шансове за проследяване на похитители, терористи и престъпници.

Държавните агенции започнаха да оказват натиск върху Apple и други технологични компании за създаването на т.нар. „задни вратички“, които биха могли да заобиколят строгите мерки за сигурност. Преди покачването на напрежението всяка форма на технически компромис, независимо под каква форма, не беше на дневен ред до 2015 г.

В Apple Кук и другите продължиха да работят с разследващите. През октомври миналата година федералният съдия в Ню Йорк заяви, че правителството прекрачва границите, стъпвайки на стогодишен закон, наричан All Writs Act, който служи за база на заявката ѝ Apple да разкодира свой iPhone във връзка с разследване за наркотици. Адвокатите на Apple заеха позицията на съдията. Въпросът така и не беше решен.

След атаката в Сан Бернардино през декември Apple започна работа с ФБР по събирането на данни, които са събрани в облака от работата на смартфона на единия от нападателите, сочат съдебни документи. Когато разследващите поискаха и неуточнена информация от телефона, която не е била запазена, съдията издаде заповед, изискваща Apple да създаде специален инструмент, за да помогне на следователите по-лесно да разбиват паролите на телефоните и да получават достъп до данните в устройството.

"Компрометирането на сигурността на нашите лични данни в крайна сметка може да изложи на опасност нашата лична безопасност“, написа Кук. „Ето защо криптирането е станало толкова важно за всички нас“.

Кук е заявил на колегите си, че все още стои зад дългогодишните планове на компанията да криптира всичко, съхранявано на нейните устройства, както и в облака, където все още голяма част от данните стоят некриптирани.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:22 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още