IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Тим Кук се превърна в основен защитник на дигиталната неприкосновеност?

Коментарите на главния изпълнителен директор на Apple по повод искането на ФБР могат да имат негативни последици за компанията

14:38 | 19.02.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Тим Кук. Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Тим Кук. Снимка: архив Ройтерс

Идеите на Кук за гражданския дълг са частично оформени по време на неговото детство в Алабама. В реч пред Организацията на обединените нации (ООН) през 2013 г. той разказа как представители на Ку Клукс Клан веднъж са изгорили кръст на поляната пред дома на семейство афроамериканци и как той им е крещял да спрат.

„Този образ е трайно запечатан в мозъка ми и ще промени живота ми завинаги“, коментира Кук.

В Apple, където постъпва като старши директор през 1998 г., Кук е кротка фигура през по-голямата част от времето, в което работи със Стив Джобс. След като последният се оттегли от поста си поради здравословни проблеми, Кук започна да превръща Apple в по-отворена компания, публикувайки годишен доклад за доставчиците и условията на труд за повече от 1 млн. работници във фабриките.

През 2014 г. Кук разкри, че е хомосексуалист – ход, който е широко разглеждан като изявление в подкрепа на правата на хомосексуалистите.

Неговата откровеност предизвика критики, като някои инвеститори поставят под въпрос тези инициативи, които нямат общо с бизнеса, включително част от екологичните ходове на Apple. Кук заяви по време на среща с инвеститорите, че за Apple е важно да говори по тези теми, защото „е правилно“.

Опазването на потребителските данни отдавна е приоритет за Кук. По време на технологична конференция през 2010 г. той заяви, че Apple “винаги е имала много различно мнение за сигурността на данните от някои от своите колеги в Силициевата долина“. Той се позова на функцията на iPhone, която позволява показването на това къде се намира телефонът, и обясни, че страховете от злоупотреба и използване от други хора са принудили компанията да позволи на потребителите да решат дали техните приложения могат да използват данни за местоположението им.

Вижданията на Кук по отношение на поверителността станаха все по-категорични с течение на времето, тъй като потребителите в световен мащаб започнаха да поверяват все по-голяма част от личните си данни на iPhone. Същевременно Apple започна да получава множество заявки от властите по целия свят, които искат компанията да отключи своите смартфони.

Всяка заявка за достъп до данни е внимателно проверявана от адвокатите на Apple. Обработката на всички тези искания е изключително досадна. По-притеснителното е, че данните, които хората съхраняват на своите телефони, стават все по-лични, включвайки снимки, съобщения, банкови, здравни и туристически данни.

А някои представители на властите нямаха достатъчно доверие в инженерите на Apple. В един от случаите, след като служителите на реда са занесли телефон в централата на Apple, за да бъдат изкарани данните от него, инженерите открили, че не е включена функцията за код за отключване на устройството.

Ето защо Кук и други директори на Apple решиха не само да заключат потребителските данни, но да го направят по начин, който ще остави ключа в ръцете на потребителите, а не в тези на компанията. По времето, когато Apple пусна новата си мобилна операционна система iOS 7 – септември 2013 г., компанията криптираше всички данни на трети лица, съхранявани в потребителските телефони по подразбиране.

Последна актуализация: 02:22 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още