IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple при Тим Кук: По-социално отговорна, но по-малко визионерска

Как се промени технологичният гигант за петте години, в които Кук стои начело

10:33 | 27.08.16 г.
<p>
	Тим Кук. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Тим Кук. Снимка: архив Ройтерс

Към септември 2015 г. Apple имаше 110 хил. служители на пълно работно време, двойно повече спрямо 60 400, които работеха за нея през септември 2011 г. - скоро след като Кук пое ръководството.

Apple е отказала да коментира какъвто и да било въпрос по темата отвъд публичните изявления на изпълнителния директор през последните седмици.

"Увеличихме нашата социална отговорност. Говорим за някои неща и сме по-прозрачни в това, което правим“, коментира Кук в скорошно интервю за Washington Post, в отговор на въпрос как се е променила културата на Apple.

Той допълни: „Очевидно е, че имаме повече служители. Компанията е четири пъти по голяма [по приходи спрямо 2010 г.]”.

Голяма част от ръста на назначения се дължи на факта, че компанията отваря допълнителни магазини и инвестира в проучвания и развитие на нови категории продукти. Дори и малките екипи, занимаващи се с продуктите и дизайна, са се увеличили по начин, който Джобс избягваше.

"Сякаш е напълно различно място“, коментира един от бившите служители, чийто екип се разраства от около 10 души до над 100, преди той да напусне през 2013 г.

Без Джобс подходът към продуктите и решенията за дизайна също са се променили.

Кук, който не е известен с чувствителността си към продуктите, разчита повече на директора по дизайна Джони Айв и на ръководителя на софтуерните операции Крейг Федериги, за да вземат решения в тази насока, твърдят бивши служители. Всичко това предизвиква съмнения у мнозина.

"Вкусът е едно от онези неща, които всеки на Земята мисли, че има, дори и всъщност да го няма. Стив го имаше и налагаше вкуса си“, коментира Сигъл. „Тим делегира. Някои от неговите хора го притежават, други не“.

И не става дума само за липсата на вкус. А и за визията и насочването към следващото голямо нещо.

Сега сред работещите в Apple има усещането, че компанията пуска същия плейбук, който Джобс създаде през последните години, докато беше начело.

"От четири или пет години плейбукът е един и същ като преди“, коментира Амит Шарма, бивш ръководител на екипа на Apple, отговарящ за онлайн магазина.

Смартфонът, който Джобс представи на света през 2007 г., помогна на Apple да се превърне в най-високо оценяваната компания в света, но нищо не е вечно.

Общите продажби на Apple се свиха в две поредни тримесечия, тъй като ръстът на продажбите на iPhone най-сетне се забави. В момента обаче няма друго хардуерно устройство, което да помогне на Apple да компенсира случващото се. Твърди се, че продажбите на Apple Watch, един от големите нови продукти под ръководството на Кук, вече намаляват.

Пет години след Джобс пукнатините в Apple изглежда започват да излизат на бял свят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още