IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Brexit разтърсва основите на лондонския еквивалент на Силициевата долина

Финансирането на технологични стартъпи става все по-трудно във Великобритания, на фона на икономическата несигурност на страната след напускането на ЕС

13:46 | 21.08.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

“Познавам няколко компании, които търсеха хора, които пък планираха да дойдат в Лондон, но тези хора решиха да изберат работа в Берлин вместо това“, коментира Бригс.

На финансовия фронт, въпреки че британските фирми за рисков капитал остават най-богатият европейски източник на пари за технологични стартъпи, ролята на EIF е решаваща. Миналата година фондът е подкрепил 11 хил. малки и средни британски предприятия и е подписал споразумения, които ще предоставят 8 млрд. евро подкрепа на британски фирми.

Фондът твърди, че има мораториум за отпускане на финансиране за британски проекти, но допълва, че сега трябва да се има предвид по-широк кръг от фактори.

Британските фондове за рисков капитал, за които се твърди, че били отхвърлени от EIF, включват Hoxton Ventures, Seedcamp и Episode 1 Ventures – първоначални инвеститори в стартъпи като Deliveroo.

Въпреки предложенията на британското правителство за национален инвестиционен фонд, които могат да помогнат на стартиращи компании, да бяха приветствани от Tech City UK, държавната организация, която подкрепя десетки хиляди компании за дигитални технологии, нейният главен изпълнителен директор Джерард Греч призова за ясен резервен план.

„Това е чувствителен от гледна точка на времето проблем с важни последици за запазване на доверието в британския технологичен сектор“, обясни той.

Освен това и в Европа има притеснения, включително в градовете, които са смятани за конкуренти на Лондон. Флориан Хайнеман, основател и партньор на Project A, базирана в Берлин фирма за рисков капитал, твърди, че е забелязал по-слабия ангажимент на EIF към базираните във Великобритания фондове.

На гореспоменатата среща в Смитфийлд роденият в Израел Нир Агам подчертава нещата, които продължават да правят Лондон привлекателен.

„Това е хубаво място, но е трудно за живот, особено за някой, който е заложил всичко на един проект и същевременно поддържа семейство“, коментира той.

"Берлин е много хубав, а и вече има места като Словения, които предлагат различни неща, за да примамят хората да се преместят там, но за мен става дума за атмосферата за подкрепа на бизнеса тук и за връзките с американския пазар“, посочва Агам, чието приложение TxtPlai превръща текстове в забавни видеа.

Въпреки това той вижда Brexit като „собствена цел“. Сривът на паунда вече е заличил стойността на инвестициите в компанията му. „Пристигаха като долари, но в банкова сметка в лири и така загубиха стойност“, обяснява той. А бъдещото разширяване на приложението ще изисква екип от квалифицирани международни работници.

„Ще искаме да оперираме на други места и ще имаме нужда от служители с няколко езика – хора с португалски, испански и т.н. Нуждаем се от тези хора“, обяснява предприемачът. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 4
khao
преди 6 години
мани недейте да слагате такива новини, че сега дедо нобел ще дойде подпийнал да ви пита, ама сигурни ли сте че тия стартъпи са англисйки ... примерно :):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още