fallback

Илон Мъск: Повече рок звезда, отколкото главен изпълнителен директор

Известният предприемач знае как да омайва публиката със своите фантастични идеи за бъдещето

12:12 | 12.11.17 г. 19

За публиката на Илон Мъск известният предприемач е повече рок звезда, отколкото главен изпълнителен директор. Това смята журналистът от CNBC Ъптин Саиди, след като присъства на събития на компаниите Space X и Tesla в Австралия, където Мъск води няколко презентации.

Той говори директно, не приема въпроси и щом приключи, слиза от сцената, като не се появява повече.

По време на обявяването на плановете на SpaceX да изпрати хора на Марс Мъск е прекъснат от един от няколко хилядите присъстващи в публиката, който се провиква: „Можеш да го направиш, Илон!“. Избухват аплодисменти и с лека усмивка Мъск отговаря просто: „Благодаря“, след което продължава речта си.

Този следобед, който включва бутащи се тълпи от хора, обуздавани от охраната, превежда публиката от новините на SpaceX в Аделаида, Австралия, до държавните земеделски земи. Всичко това включва тричасова медийна обиколка с автобус до парти във връзка с новия завод за батерии на Tesla във ветропарка „Хорнсдейл“.

Носят се слухове, че Мъск е използвал частен самолет.

Дори и така, това не е лесно за достигане място, след като всичко се случва на 15 хил. км от Силициевата долина.

Следобедът преминава под ярки прожектори, сцени и музика, както подобава на събитията на знаменитостите.

Мъск не е знаменитост в традиционния смисъл на думата от гледна точка на развлекателния бизнес. По-голямата част от света не притежава продукти на неговите компании, нито е използвала негови услуги, и все пак той има 13 млн. последователи в Twitter. За сравнение, главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук има 7 млн. последователи.

На основателя на Tesla се възхищават толкова много хора, преди всичко заради визионерството му. Няма предизвикателство, което да изглежда прекалено голямо за предприемача и технологичен магнат.

Но Мъск може да изглежда повече като мечтател, отколкото като човек, който върши нещата. В крайна сметка компанията му се стреми към нещо фантастично: колонизирането на Марс. Той обича да говори с размах и да очертава визията си за трансформацията на човешкия транспорт.

Презентацията му за SpaceX на Международния конгрес по астронавтика – най-голямата конференция по тази тема, е разфокусирана. Той говори за всичко – от колонизирането на Марс до космическия туризъм и възможностите за съкращаване на пътуването от Ню Йорк до Шанхай до под 30 минути.

Докато говори, хората имат усещането, че седят пред един от онези хора, които мислят по-бързо, отколкото говорят, посочва Саиди в текста си.

Стилът му на презентиране е непринуден и именно това кара хората да го харесват.

Ако през целия следобед Мъск разказва за грандиозните си планове със SpaceX, вечерта той разкрива, че има конкретна инвестиция, за която Tesla вече е потвърдила – изграждането на най-голямата в света фабрика за литиево-йонни батерии в Южна Австралия, която се очаква да бъде завършена до края на годината.

Събитието се провежда под огромна бяла тента в средата на земеделски район на Австралия, а хората са заобиколени от музика, гурме ордьоври и открит бар. Мъск говори под 10 минути.

И макар че е пътувал дълго и страда от часовата разлика, той все пак излъчва осезаемо вълнение.

"Да приказваш е лесно“, коментира той пред публиката, застанал на сцената. „Действието е трудно. Искахме да покажем, че това не са просто приказки, а реалност“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:17 | 12.09.22 г.
fallback