fallback

Ясно е: китайските технологични гиганти зависят от милостта на партията

Комунистическа партия в Китай надгражда политическата и социалната стабилност, а технологичните компании подкопаха способността ѝ да контролира обществото

11:40 | 10.01.21 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Джак Ма не е виждан на публично място от два месеца, гръмнаха медиите преди седмица. Отсъствието му бе подчертано през уикенда, след като той пропусна запис на собственото си шоу за таланти. Източник, запознат с въпроса, каза, че милиардерът е посъветван от правителството да остане в страната.

Изчезването на Ма от погледа на обществеността се случи след мащабната кампания на Пекин срещу технологичните компании. Огромните китайски интернет компании постигнаха господството си най-малкото с мълчаливата подкрепа от правителството. Сега лидерите в страната губят търпение за огромната мощ на технологичните магнати.

Някога приветствани като факелоносителите на икономическия и технологичен възход на Китай, Ма и неговите колеги са изправени пред нарастващ натиск от регулаторите, притеснени от скоростта, с която технологичните гиганти трупат влияние в чувствителни области като медиите и образованието и придобиват влияние върху ежедневието на милиони.

В последните дни на 2020 г. Пекин предприе най-прякото си досега нападение върху влиятелните корпорации в страната, след като правителството на Си Дзинпин обеща да изкорени интернет монопола. Правителството удари най-силно империята на Ма, торпилирайки планове за вероятно най-голямото първично публично предлагане за всички времена, и налагайки нови насоки, за които правителството твърди, че са насочени към борба с монополистичните практики онлайн.

Регулаторите наредиха на разтегнатия Ant Group Co. да се върне към корените си като инструмент за разплащане и отвори антимонополна проверка срещу основния финансов поддръжник на Ant, Alibaba Group Holding Ltd. 

Инвеститорите се разбягаха, опасявайки се за края на необичайната свобода, на която се радват китайските технологични компании. Гиганти като Tencent Holdings Ltd., Meituan и JD.com Inc. колективно отчетоха спад на пазарната си стойност с близо 290 млрд. долара само за два дни в края на миналата година, след като регулаторите разкриха новите антитръстови насоки.

Негативно настроените инвеститори временно понижиха цените на акциите с отново милиарди долари миналата седмица. Към вторник Ма отчете свиване на състоянието си с 11 млрд. долара, след като IPO-то на Ant беше прекратено, отстъпвайки позицията си на най-богатия човек в страната.

Откакто дерайлира IPO-то на Ant, китайското правителство показа, че това не е еднократно събитие. Китайският антитръстов надзор наложи глоба на Alibaba и подразделението на Tencent за няколко стари придобивания и заяви, че преразглежда предстоящото сливане, което Tencent се опитва да осъществи.

Освен това глоби най-големите платформи за електронна търговия в страната за нередовни цени около китайската версия на Черния петък и постави юзди на горещо оспорвания пазар за доставка на пресни продукти.

Китайският финтех сектор, където Ant е най-големият играч, може да бъде най-големият губещ от новите правила. Регулаторите проучват възможността да принудят Ant да продаде капиталовите си инвестиции в някои финансови компании като част от необходимото основно преструктуриране на бизнеса, съобщиха източници пред Bloomberg News.

А в навечерието на Нова година банковият надзор заяви, че Ant не е единствената му цел. Финтех компаниите в страната вече спряха продажбите на някои от по-рисковите депозитни продукти, предлагани от техните банкови партньори.

Не е ясно докъде е готов да стигне Пекин с технологичните си регулации. Управляващата комунистическа партия в Китай награжда политическата и социалната стабилност, а технологичните компании подкопаха способността ѝ да контролира китайското общество. Tencent и собственикът на TikTok ByteDance Ltd. вече имат огромна власт над онлайн съдържанието, което потребяват хората.

Alibaba и Ant по-добре разбират кредитните истории на хората, отколкото държавните банки. А Didi Chuxing и Meituan разполагат с армии от шофьори и пътуващи в китайските градове.

Но колкото и големи да станат, посланието от последните месеци е ясно: китайските технологични титани винаги ще бъдат зависими от милостта на партията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:08 | 14.09.22 г.
fallback