IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джак Ма е загубил 11 млрд. долара за два месеца заради натиска на Китай

Богатството на 56-годишният бивш учител достигна връх от 61,7 млрд. долара през тази година и Ма беше готов да си върне титлата на най-богатия човек в Азия

10:18 | 30.12.20 г.
<p>
	Джак Ма. <em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Джак Ма. Снимка: Bloomberg L.P.

Нетното богатство на Джак Ма е намаляло с почти 11 млрд. долара от края на октомври, след като Китай засили контрола върху неговата империя и технологичните гиганти в страната, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Богатството на 56-годишният бивш учител достигна връх от 61,7 млрд. долара през тази година и Ма беше готов да си върне титлата на най-богатия човек в Азия. Сега, със състояние от 50,9 милиарда долара, той е на 25-о място в индекса на милиардерите Bloomberg - списък с 500-те най-богати хора в света.

Съоснователят на Alibaba Group Holding не е единственият, който усеща натиска от засиления контрол от страна на правителството. Усилията на властите принуждават инвеститорите да преосмислят своите притежания, след като експлозивното търсене на онлайн услуги заради блокадите срещу коронавируса, доведе до поскъпване на тези акции. През последните седмици китайските технологични гиганти загубиха пазарна капитализация от стотици милиарди долари. Акциите на Tencent Holdings поевтиняват с 15% от началото на ноември, а гигантът за доставка на храна на Уан Синг Meituan отчита спад в цените на книжата си с почти една пета от своя връх миналия месец.

„Има вълна от подобни сигнали, показващи, че китайските технологични гиганти остават на радара на властите“, каза Брус Панг, ръководител на макро и стратегически изследвания в China Renaissance Securities Hong Kong.

Проблемите на Ма започнаха точно когато той се готвеше да направи компанията си Ant Group публична. Вместо това китайските регулатори отмениха вероятно най-голямото първично публично предлагане (IPO) в света, само два дни преди планирания му дебют през ноември.

Спирането на IPO-то за 35 милиарда долара на Ant беше един от първите признаци на репресиите на китайските власти върху индустрия, която придоби влияние върху ежедневието на стотици милиони хора. След това националните власти наложиха допълнителни ограничения върху сектора на потребителското кредитиране, предложиха нови правила за ограничаване на господството на интернет гиганти и глобиха Alibaba и Tencent за придобивания отпреди години.

Въпреки неотдавнашния спад, китайските интернет магнати успяха да увеличат състоянието си, тъй като акциите на техните компании поскъпнаха по-рано тази година. 21-те технологични милиардери, които индексът Bloomberg проследява в страната, са спечелили 187 милиарда долара през 2020 г. Дори нетното богатство на Ma е нараснало с 4,3 милиарда долара.

Продължението на текста вижте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още