IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пекин иска Ant Group да му сподели купища потребителски данни

Компанията на Джак Ма продължава да има проблеми с регулаторите в Китай

12:17 | 06.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Китайски регулатори се опитват да накарат Джак Ма да направи нещо, което затъналият в проблеми милиардер отдавна се съпротивлява: да сподели купища потребителски кредитни данни, събрани от неговата финтех компания, пише Wall Street Journal.

Ма няма много възможности да се дърпа, след като бизнес империята, която изгради в продължение на десетилетия, попадна в обсега на вниманието на регулаторите и дори на президента Си Дзинпин. Последното отразява загрижеността на Пекин, че предприемачът е твърде съсредоточен върху бизнес състоянието си, а не върху държавната цел за контрол на финансовите рискове.

Основните действия срещу Ant Group, в която Ма е контролиращ акционер, са свързани с това, което регулаторите смятат за нелоялно конкурентно предимство на компанията пред по-малките кредитори и дори големи банки чрез лични данни, събирани от приложението за разплащания и лайфстайл Alipay.

Приложението, използвано от повече от 1 млрд. души, разполага с огромни обеми от данни за потребителите навици, поведението им, свързано с вземането на кредити, и хронологията на плащанията по сметки и заеми.

Снабдена с тази информация, Ant е отпуснала заеми на над половин милиард души и е успяла да накара около 100 търговски банки да осигурят по-голямата част от финансирането. В тези споразумения банките поемат по-голямата част от риска от неизпълнение на задълженията на кредитополучателите, докато Ant прибира печалба като посредник.

Сега властите се опитват да повлияят на този бизнес модел, който се оказа доходоносен за компанията, но крие потенциални опасности за финансовата система на страната.

В момента властите искат да регулират кредитния бизнес на Ant като банка, което би довело до това тя да предоставя повече собствени срества при отпускане на заеми, но също така планират да разбият онова, което смятат за монопол на компанията върху данните, твърдят представители на правителството и негови съветници, запознати с регулаторния въпрос.

Ant отказва да коментира темата.

Един от обмисляните планове ще изисква Ant да предостави данните си на национална система за отчитане на кредити, управлявана от централната банка на страната, коментират източници, запознати с въпроса. Друг вариант е Ant да сподели такава информация с компания за кредитни рейтинги, която ефективно се контролира от централната банка.

Въпреки че Ant е акционер в компанията за кредитни рейтинги, заедно със седем други китайски компании за големи данни (т.нар. Big data), тя не е споделяла своя информация, посочват източниците.

„В основата на проблема тук е как да се регулират монополите на данните“, коментира съветник на антитръстовата комисия към Държавния съвет на Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още