fallback

Американският пазар на IPO-та става опасна зона за китайските фирми

Действията на Пекин дават ясен сигнал за бизнеса в Китай и го насочват все повече към Хонконг

08:23 | 08.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Засиленият контрол на Китай над листванията на местни компании зад граница и ограниченията, които наложи на гиганта в споделеното пътуване Didi Global скоро след дебюта му на Нюйоркската фондова борса, помрачиха перспективите за листвания в Съединените щати, твърдят банкери и инвеститори, цитирани от Ройтерс.

Във вторник Пекин заяви, че ще засили надзора си върху китайските фирми, листнати зад граница, и ще затегне правилата за трансграничните потози от данни – мащабна регулаторна промяна, която може да натежи над дългосрочните оценки на насочващите се към IPO компании.

Банкери и инвеститори очакват активността да се забави в краткосрочен план, тъй като инвеститорите се борят с решението на Пекин да затегне надзора над фирмите, листнати зад граница, което беше обявено само няколко дни, след като регулаторите започнаха разследване, свързано с киберсигурността, насочено срещу Didi.

„Достатъчно е да се каже, че китайските компании, които вече планират да се листнат в Съединените щати, че трябва да направят пауза или дори да се откажат изобщо от плановете си, предвид нарастващата несигурност и объркване“, коментира Фред Ху, председател на Primavera Capital Group.

По думите му залогът сега е изключително голям, както за технологичните компании, така и за Китай като държава.

Американските фондови пазари бяха доходоносен източник на финансиране за китайските фирми през последното десетилетие, особено за технологичните компании, които се стремят да изравнят оценките си с тези на конкурентите им, регистрирани там, и да се възползват от изобилие от средства.

Рекордните 12,5 млрд. долара са набрани досега от началото на 2021 г. в рамките на 34 листвания на китайски фирми в САЩ, сочат данни на Refinitiv. Сумата е значително по-висока от 1,9-те млрд. долара в рамките на 14 листвания година по-рано.

Анализатори твърдят, че решението на Китай да разглежда по-внимателно фирмите, които се насочват към чужди борси, като нова несигурност за компаниите, които и без това се справят трудно с нарасналото търговско напрежение между Пекин и Вашингтон по широк кръг от въпроси.

„Посланието е, че за успешно листване в чужбина трябва да участват и китайските регулатори, както е нужно и международно сътрудничество с чуждестранните регулаторни органи“, твърди Луис Лау, директор по инвестициите в базираната в Калифорния Brandes Investment Partners.

“Листнатите зад граница китайски компании може да са останали с погрешното впечатление, че могат да игнорират китайските регулатори, само защото не са листнати в Китай“, посочва Лау, чиято компания държи китайски акции.

„Ясен сигнал“

В неделя Администрацията на киберпространството в Китай (CAC) нареди, изненадващо за много инвеститори и за самата Didi, фирмата да премахне приложенията си от магазините за приложения в Китай заради незаконно събиране на лични данни на потребителите. Това се случи по-малко от седмица, след като компанията направи своя дебют на Нюйоркската фондова борса след първично публично предлагане за 4,4 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:48 | 13.09.22 г.
fallback