IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американският пазар на IPO-та става опасна зона за китайските фирми

Действията на Пекин дават ясен сигнал за бизнеса в Китай и го насочват все повече към Хонконг

08:23 | 08.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Yan Cong/Bloomberg</em></p>

Снимка: Yan Cong/Bloomberg

Това беше най-голямото китайско IPO в Съединените щати от листването на гиганта в електронната търговия Alibaba Group през 2014 г., което набра 25 млрд. долара.

Еуфорията за инвеститорите изчезна бързо, а акциите на Didi понижиха стойността си с 27% след дебюта им на 30 юни.

CAC обяви, че започва разследване и на онлайн приложението за набиране на персонал Zhipin на Kanzhun, както и на компанията за камиони Full Truck Alliance.

„Това е ясен сигнал, че китайското правителство не е особено щастливо, че тези фирми продължават да набират капитал на Запад“, коментира Джорджън Шнайдер, технологичен анализатор в компанията за пазарни проучвания Rhodium Group.

Мерките са въведени, след като през март американският борсов регулатор започна да въвежда нови разпоредбни, според които китайските компании ще бъдат делистнати, ако не спазват американските правила за одит.

Тласък за Хонконг

Въпреки че новите действия засенчват перспективите за големи китайски първични публични предлагания в Ню Йорк, не всички компании са готови да се откажат от плановете си за IPO.

LinkDoc Technology, която е описана като китайски доставчик на решения за медицински данни, в момента набира до 211 млн. долара в рамките на американско IPO и трябва да оцени акциите си след приключването на борсовия ден в четвъртък.

На този етап няма промени в плана, твърдят двама източници, запознати с въпроса.

LinkDoc не е отговорила веднага на запитването за коментар.

Банките от Wall Street, които през последните годинисъщо спечелиха от насочването на китайските компании към борсата в Ню Йорк, също се очаква да понесат удар в краткосрочен план.

Инвестиционните банкови такси от китайските предлагания от началото на годината възлизат на 485,6 млн. долара, показват данни на Refinitiv. Goldman Sachs, Morgan Stanley и JPMorgan са сред водещите по обем на сделките.

Goldman Sachs и JPMorgan са отказали да коментират въпроса, а Morgan Stanley не е отговорила на запитванията.

Някои банкери твърдят, че новите регулаторни действия допълнително ще засилят привлекателността на Хонконг като място за набиране на капитал от китайските компании, които искат да избегнат новите рестрикции за листване в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още