IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Книжата на „китайския Uber” се сринаха с ¼ в предварителната сесия

Didi е безспорният пазарен лидер сред доставчиците на транспортни услуги в Китай с 493 милиона активни потребители

14:45 | 06.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Приложението на Didi. <em>Снимка:&nbsp;&nbsp;EPA/HOW HWEE YOUNG</em></p>

Приложението на Didi. Снимка:  EPA/HOW HWEE YOUNG

След скорошната забрана за продажби в приложението книжата на китайския конкурент на Uber Didi се спуснаха надолу в рамките на предварителната сесия в САЩ. Акциите на борсовия новак губят около 25 процента от стойността си.  По-рано китайският орган за киберпространство (CAC) забрани на магазините за приложения за смартфони да продължават да предлагат за изтегляне приложението на Didi. Твърди се, че компанията е събирала лични потребителски данни незаконно.

Съветът на директорите на Didi предполага, че деактивирането на приложението може да намали продажбите в Китай. Didi осъществи първично предлагане на Нюйоркската фондова борса миналата седмица, като набра 4,4 милиарда долара. В понеделник на Wall Street нямаше търговия поради официален празник.

Didi е безспорният пазарен лидер сред доставчиците на транспортни услуги в Китай с 493 милиона активни потребители. Компанията е сравнително добре представена в 14 други страни, като Япония, Австралия и Русия, но генерира по-голямата част от бизнеса си в Народната република. Didi пое дейността на Uber в Китай през 2016 г.

Китайското правителство предприе по-засилени мерки срещу технологичните компании в Народната република от няколко месеца. Най-яркият пример досега е Ant ("Alipay"), чието публично предлагане за милиарди долари през миналата година беше спряно два дни преди планираното IPO. В момента компанията за финансови услуги претърпява голямо преструктуриране под натиска на китайските регулатори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още