IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС е обсебен от Big Tech, но забравя собствените си стартъпи

Създаването на европейски Google е изгубена битка, но Брюксел въпреки това не полага толкова усилия за хармонизация на правилата в ЕС

13:45 | 15.08.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg</em></p>

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Патрик Колисън от финтех гиганта Stripe се застъпва за „по-рационализиран общ пазар, по-малко непрактични и неефективни регулации, по-добро правно третиране на опциите за акции и по-лесен достъп до визи за висококвалифицирани лица“. „Стартъп общността говори едни и същи неща повече от 10 години“, казва и Саймън Шефър, президент на Startup Portugal. Според него „ако не хармонизираме Европа, никога няма да можем да настигнем САЩ и Китай“.

Проблемът е, че колкото повече време ЕС отделя за ограничаване на гигантите, толкова по-малко време отделя за усилията си да убеди националните столици да хармонизират правилата за труда, имиграцията и данъчното облагане, което поставя естествен таван за стартиращите фирми и техните инвеститори.

Списък с желания

Стартъпите се борят от години за хармонизиране на законодателството на ЕС. Комисията казва, че е безсилна да направи каквото и да било, тъй като тя няма особено мнение по доста въпроси, вкл. данъчното облагане или имиграцията.

„Част от правилата са там, където ЕС няма компетенции, като социално осигуряване, трудово законодателство, данъчно облагане. Можем да насочим държавите от ЕС в правилната посока“, коментира висш служител на ЕК.

Предприемачите трябва да видят, че политиката е движещият фактор, а не тежест, и те трябва да участват повече, смята Шефър. Илери от Hummingbird Ventures смята, че това е въпрос на култура. Докато гигантите от Силициевата долина агресивно ухажват политиците, „ЕС е с малко по-интровертна култура от САЩ“.

Малкото стартиращи фирми, лобиращи в Брюксел, работят предимно в рамките на национални чадърни организации. Това може да се промени. Успешните предприемачи следват различен път, но братята Колисън, които стартираха компания в Силициевата долина, прилагат по-категоричен подход към ангажирането на европейските политици. Компанията привлече като лобист в Европа Сандро Джанела от Google.

Има и някакъв напредък в последните месеци. Държавите от ЕС през март постигнаха съгласие за стандарт за стартъпи - набор от най-добри практики за създаване на благоприятна за стартиращите предприятия среда. Беше сформирана институция с офис в Лисабон, която има за задача да следи напредъка в сектора.

След като през януари Франция поеме председателството на Съвета на ЕС, страната планира да сформира „коалиция на желаещите“ за виза за стартъпи в ЕС.

Секторът обаче се отнася предпазливо към тези инициативи, защото „политиците просто не са дигитални местни жители“, според Шефър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още