IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Невидимата работна сила на технологичните гиганти

Стотици хиляди хора се грижат за редица онлайн услуги, но не получават възможността да имат реален договор с компаниите

18:03 | 29.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Не ги виждате, но те са там: стотици хиляди хора седят пред клавиатури с часове, за да поддържат онлайн услугите, които ползваме. Може да изглежда, че интернет работи напълно автоматично, но не е така. Хората често остават зад кулисите, работят в реално време, за да потвърдят самоличността ви, да сигнализират за реч на омразата или да слагат надписи на видеа.

Пазарът на дигитални задачи по поискване достига 25 млрд. долара по данни на Световната банка, а Meta Platforms, Amazon.com и YouTube са само част от най-големите играчи на него. През годините те са събрали множество глобални дигитални работници по поискване, които държат на една ръка разстояние. И именно в това се крие проблемът, пише Парми Олсън за Bloomberg.

Вместо да наемат тези хора директно, онлайн компаниите ги координират чрез аутсорсинг агенции като Accenture или Coignizant Technology Solutions, които, от своя страна, наемат от други агенции, като някакво огромно и сложно куклено шоу. Работата често е потайна, часовете нестабилни, а заплащането е ниско.

В контаст с високоплатените инженери и занимаващите се с политиките на Big Tech (големите технологични компании), които се наслаждават на безплатен обяд, безплатни уроци по карате и други удобства, контракторите са евтина работна ръка в долната част на йерархията. Има термин за това, което те правят – „призрачна работа“, измислен от Мери Л. Грей и Сидхарт Сури от Microsoft, които превърнаха израза в заглавие на книга, издадена през 2019 г.

Някои контрактори започнаха да се борят за промяна, но това е дълъг път, пълен с препятствия. По-рано този месец няколко модератори на съдържание за Facebook в Съединените щати заплашиха, че ще спрат работа. Това е първото известно подобно действие от този вид работници и те го сториха чрез отворено писмо до Accenture и Марк Зукърбърг. Стотици техни колеги не бяха получили заплати за януари, а ако парите им в крайна сметка не бяха платени, щяха да спрат работа. В рамките на минути след изпращането на имейла много работници получават по 1500 долара в сметките си според Foxglove, неправителствена застъпническа група в областта на технологиите във Великобритания. Други модератори също наскоро се оплакаха, че Accenture им е наредила да се върнат в офиса. Работещите директно във Facebook обаче получиха позволение да работят от вкъщи предвид разпространението на омикрон варианта на коронавируса.  

Accenture се отказва от заповедта си. Всичко това се случва в допълнение към споразумение за 52 млн. долара, което модераторите сключиха с Facebook през май 2020 г. относно работните условия, след като лошата страна на тяхната работа – преглед на съдържание, изпълнено с насилие и злоупотреби – беше огласено от медиите.

Въпреки това условията на труд до голяма степен не са се променили. Всеки работен ден се „проследява до секунда“, твърди модератор на съдържание в Съединените щати, с когото Bloomberg се е свързала чрез Foxglove и който е пожелал да остане анонимен. Освен че имат високи квоти за свършена работа, повечето подписват строги споразумения за неразкриване на информация, които им пречат да обсъждат работата със семейството и приятелите си.

„Работата е ужасна“, допълва модераторът на съдържание „Но хората се страхуват прекалено много да не я загубят“.  

Последна актуализация: 05:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още