fallback

Акциите на Big Tech губят борсовия си блясък

FAANG показва признаци на пропукване след години, в които беше признак на стабилност

13:08 | 07.02.22 г. 10

Борсовата търговия на популярните FAANG акции (Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Google) показва признаци на пропукване.

Инвеститорите твърдят, че преосмислят подхода си към търговията на книжата на технологичните гиганти след седмица, през която имаше големи колебания в цените. Те проучват по-внимателно печелившите и губещите, за да се опитат да идентифицират онези, които биха могли да процъфтят през следващата година, пише Wall Street Journal.

Някои инвеститори твърдят, че са отминали дните, в които акциите едновременно са записвали растеж и са привличали тълпи от фенове. Някои са станали жертва на нарастването на лихвените проценти, промените в потребителските вкусове и раздутите оценки. Тези, които не изпълниха високите очаквания на инвеститорите, си платиха скъпо на пазара.

През последните три години компанията майка на Facebook – Meta Platforms, както и Apple, Amazon, Netflix и Google записаха големи ръстове в един и същ период. Но от началото на 2022 г. всичките пет се борят със спадове.

Индексът NYSE FANG+, който проследява тези популярни акции заедно с няколко други, се понижава с 10% тази година, представяйки се по-зле от широкия пазар. Някои книжа в групата, като Netflix и Meta, са с по 38% под върховете, които достигнаха по-рано. За разлика от тях S&P 500 е спаднал с 6,2% спрямо рекорда си.

„Тази група беше много силна през последните повече от 10 години“, коментира Ейми Конг, главен инвестиционен директор в Barret Asset Management. „В момента започват да се виждат някои пукнатини“.

Един от най-големите сривове се случи след разочароващия отчет на Meta, когато инвеститорите изтриха 230 млрд. долара от пазарната капитализация на гиганта – най-голямата загуба в историята на американска компания в рамките на една сесия.

Конг казва, че притежава акции на Meta и на други технологични гиганти, но търси възможности да се раздели с книжата на компанията майка на Facebook. Тя остава оптимист по отношение на други големи компании от сектора благодарение на добрите им финансови отчети.

Някои директори предупреждават, че вместо огромния растеж, записан през предходните години, предстои забавяне. Meta сподели, че хората прекарват по-малко време в основните ѝ услуги, ето защо тя очаква забавяне на растежа на приходите. Директорите на Netflix пък казаха, че видео стрийминг платформата ще добави по-малък брой абонати от очакваното през това тримесечие.

Стойността на книжата на Netflix спадна с 22% през следващата сесия – най-големият ѝ еднодневен срив от 2012 г. Скорошните понижения са голям обрат спрямо големите ръстове през първата година на коронавирусната пандемия, когато, подобно на Facebook, цената на акциите на компанията скочи, тъй като хората започнаха да прекарват повече време вкъщи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:28 | 13.09.22 г.
fallback