IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Big Tech подкопават жизнеността и устойчивостта на американската икономика

Загубите от монополната власт са невидими и неизчислими – невъзможно е да знаем какво пропускаме

21:25 | 18.02.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Въпреки че може да има основателни причини за такива „придобивания с цел убиване“ (за придобиване на персонал, например), те са довели до цели пазарни зони, лишени от потенциални конкуренти, защото инвеститорите се страхуват да ги финансират. Между 2012 и 2017 г. броят на стартиращите технологични компании, които са получили първоначално финансиране, е намалял с 22%. Както каза един инвеститор, „90 процента от стартиращите предприятия, които виждам, са създадени за продажба, а не за постигане на мащаб“. Много от тези предприятия се озовават в кошчето за отпадъци на технологичните гиганти. 

Големите групи също така използват силата на платформата си, за да обезкървят конкурентите. Apple, например, която според съобщенията купува компания на всеки три до четири седмици, налага на потребителите на нейните операционна система (iOS) да инсталират приложения само през нейния магазин за приложения и обикновено начислява на разработчиците 30 процента комисионна за много от платените изтегляния.

Както показват изследванията на моята организация, поради доминирането на Amazon в онлайн пазаруването стотици хиляди независими фирми нямат друг избор освен да продават на нейната платформа. Amazon упражнява властта си на монополист не само за проследяване на данните на продавачите, за да разработва конкурентни продукти, но и за да получава все по-голям дял, спечелен от независимите фирми. Открихме, че през 2019 г. Amazon е спечелила 60 милиарда долара от такси върху продавачите. Миналата година сумата нарасна до над 120 милиарда долара, което допълнително укрепи монопола на Amazon.

Резултатът от всичко това е, че ние не просто губим следващото голямо изобретение или технологичен пробив. Ние също така пропускаме малките иновации, които подобряват живота ни по малки, но смислени начини – изобретателността, креативността и предприемачеството, които правят нашия свят по-интересен и нашите икономики по-устойчиви, стабилни и равни.

Big Tech са само върха на по-широка монополна криза в американската икономика. Изследванията ни казват, че малките фирми играят критична роля в стимулирането на иновациите. Но тъй като индустриите са доминирани от няколко мегакорпорации, броят на стартъпите намалява драстично. Тези загуби са едновременно невидими и неизчислими. Невъзможно е да знаем какво ще пропуснем, ако продължим да позволяваме на монополната власт да остане неконтролирана.

САЩ се намират в повратен момент от своята антимонополна история. Разнообразен набор от заинтересовани страни, който включва предприемачи, настоява Вашингтон да разбие монополната власт, като започне с Big Tech. Тъй като Конгресът се връща към своите антитръстови корени, ние имаме възможността да върнем антитръстовите закони към първоначалната им цел: определяне на ясни правила, блокиращи незаконните монополни тактики, които отслабват нашата икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Big Tech подкопават жизнеността и устойчивостта на американската икономика == R.I.P.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още