IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Meta опипва пътя към адекватната модерация по време на инвазията в Украйна?

Компанията промени на няколко пъти правилата си, за да отговори на дезинформацията, но не се справи напълно с проблема

16:13 | 11.04.22 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Angel Garcia/Bloomberg</p>

Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Само няколко дни след началото на войната Meta наложи ограничения на руските държавни медии и свали малка мрежа от координирани фалшиви профили, които според нея се опитват да подкопаят доверието в украинското правителство.

По-късно компанията заяви, че е премахнала друга базирана в Русия мрежа, която фалшиво докладва хора за нарушения като реч на омразата или тормоз, като същевременно се опитва да помогне на по-рано деактивираните мрежи да се върнат към платформата.

Междувременно компанията се опитва да даде възможност на потребителите в региона да изразят гнева си от нахлуването на Русия и да отправят призиви за въоръжение по начини, които Meta обикновено не ползва.

В Украйна и 11 други страни в Източна Европа и Кавказ компанията създава серия от временни изключения в „духа на политиката“, свързани с правилата, забраняващи реч на омразата, заплахи за насилие и други. Промените имаха за цел да зачитат общите принципи на тези политики, а не буквалната им формулировка, сочат инструкциите до модераторите, разгледани от Ройтерс.

Например позволява „дехуманизираща реч срещу руски войници“ и призиви за смъртта на руския президент Владимир Путин и неговия съюзник – беларуският президент Александър Лукашенко, освен ако тези призиви не съдържат допълнителни цели, гласят още инструкциите.

Промените се оказаха деликатна тема за Meta, докато тя се опитваше да управлява натиска както вътре в компанията, така и този от Москва, която образува наказателно дело срещу компанията, след като статия на Ройтерс от 10 март разкри въпросните промени. Освен това Русия забрани Facebook и Instagram в своите граници, а съдът дори обвини Meta в „екстремистка дейност“.

Meta трябваше да се върне няколко стъпки назад в изключенията си след публикуваното от Ройтерс. Тя първо ограничи изключенията само до Украйна, но след това премахна едно цяло, показват документи, разгледани от информационната агенция, както и публични изяви на Meta и интервюта с двама служители на компанията, двамата модератори в Европа и трети модератор, който обработва англоезично съдържание в друг регион, но е виждал насоките.

Документите дават рядък поглед към това как Meta интерпретира политиките си, които нарича стандарти на общността. Компанията казва, че нейната система е неутрална и базирана на правила.

Критиците казват, че компанията често е водена еднакво както от принципите си, така и от бизнес съображения и от новинарските цикли. Това е оплакване, с което Meta се сблъска и при други конфликти по света, включително тези в Мианмар, Сирия и Етиопия. Анализатори на социалните мрежи казват, че подходът позволява на компанията да избяга от отговорността за това как нейните политики засягат 3,6 млрд. потребители на нейните услуги.

Променящите се насоки по отношение на Украйна носят объркване и разочарование на модераторите, които имат средно по 90 секунди, за да решат дали дадена публикация нарушава политиките, както писа по-рано New York Times. Ройтерс независимо е потвърдила чрез тримата модератори, че такова разочарование наистина има.

След като Ройтерс писа за изключенията на 10 март, директорът по политиките на Meta Ник Клег каза, че Meta ще позволи подобна реч само в Украйна.

Два дни по-късно Клег казва на служителите, че компанията отменя изцяло изключението, което позволява на потребителите да призовават за смъртта на Путин и Лукашенко, сочат вътрешни публикации на компанията от 13 март, разгледани от Ройтерс.

В края на март компанията удължи останалите изключения само за Украйна до 30 април, показват документи.

Последна актуализация: 05:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 0
Императорът
преди 2 години
За българският кораб нека не говорим, преди нашите момчета да се върнат живи и здрави. Клипът с цигарата видяхме, ама видяхме и как като влизаха украинските полицаи в Буча - нямаше нито един трупец никъде !!! Или и украинските полицаи са руски агенти и дезинформатори?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
Колкото платиха и за мита с българския кораб :) Съвсем наред си е, не е превзет :) Гледа ли клипа с цигарата в Буча от преди повече от година ? Поне като правят руснаците "филми" да ги правят както трябва. Излагат се тотално !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
Елена, хубаво младо момиче, защо лъжеш? Колко ти плащат, за това? Вишегирская в свое интервю сама призна, че това е постановка и че над болницата не е имало никакви бомбардировки !!! Видеото го има в Тубата. Иначе Ръбестата глава да се благодари, че Русия само го съди. Много по-забавно щеше да бъде двама чеченци да му дойдат на гости. Нямаше нужда да му режат гpъцмулчето, стигаше да го заснемат как се напиkaва, докато моли за милост. ДОЛУ РЪБЕСТАТА ГЛАВА !!! Нищо не е отменено. И в нашият ФБ масово се ползва език на омразата, но няма санкции. Дори отвратителният александър йорданов си позволява във ФБ фермани да величае извepгът степан бандера, пред който и д-р Менгеле е бил невинно пионерче в час по биология - и нищо не се слечва, а тук прокуратурата би трябвало да се намеси - тоя ли ни представлява пред Европа? Ама то ще дойде Видов ден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Айо не беше евтината пропаганда, къде щяхте да се надъхвате копейниците, бе?! Айде леко хапете ръката, която ви храни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 3
andy
преди 2 години
Да живее евтината пропаганда! Да живее цензурата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
julian12
преди 2 години
Само като видя Мета фанелки и маски и спирам до там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
mrynmryn
преди 2 години
Иронично или не, инстаграм избута ФБ, повечето от поколението след 2000-та, киснат в инстаграм. А модерацията във фб е смешна, защото докато се вземат мерки, минава твърде много време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
forexar
преди 2 години
Meta тотално се компрометира (и политизира). И защо въобще има статия за "Meta и войната"? Мета очевидно запада. Действията на Зукербърг са да дойзбута възможно по-дълго (с всички средства).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
MvnJ
преди 2 години
В България Meta e тотално пробина, оставяйки руската Telus да модерира и да съдейства в разпространението на фалшиви новини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още