IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Meta опипва пътя към адекватната модерация по време на инвазията в Украйна?

Компанията промени на няколко пъти правилата си, за да отговори на дезинформацията, но не се справи напълно с проблема

16:13 | 11.04.22 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Angel Garcia/Bloomberg</p>

Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Вътре във фирмата част от служителите са изразили недоволството си от това, че Facebook позволява на украинците да правят изявления, каквито по принцип са били забранени при предишни конфликти в Близкия изток и други части на света.

„Изглежда сякаш тази политика казва, че речта на омразата и насилието са приемливи, ако са насочени към „точните“ хора“, пише един от служителите във вътрешната система на компанията. Това е само една от общо 900 публикации за промените.

Междувременно Meta не дава конкретни насоки на модераторите, чрез което да засили възможностите им да спират публикации, промотиращи фалшиви истории за руската инвазия, като отричането на смъртта на цивилни, допълват източниците.

Компанията е отказала да коментира насоките си към модераторите.

Отричане на трагедии, произтичащи от насилие

На теория Meta има правило, което трябваше да даде възможност на модераторите да адресират хилядите коментари, насочващи безпочвени обиди към Вишегирксая – бремената инфлуенсърка. Тя оцеля бомбардировката на болницата в Мариупол и роди по данни на Associated Press.

Политиките на Meta, свързани с тормоза, забраняват на потребителите да „публикуват съдържание за трагедия или жертви на насилие, включващи твърдения, че подобна трагедия, произтичаща от насилие, не се е случила“, сочат Стандартите на общността, публикувани на уебсайта на компанията. Компанията цитира това правило, когато премахна публикации на руското посолство в Лондон, които налагаха фалшиви твърдения за бомбардировката в Мариупол след атаката на 9 март.

Но тъй като правилото е тясно дефинирано, то може да се ползва пестеливо за борба срещу вълната от омраза, насочена към инфлуенсърката.

Публикации, в които изрично се твърди, че бомбардировката е била инсценирана, са подходящи за премахване, но коментари като „Ти си толкова добра актриса“ се считат за твърде неясни и трябва да останат, дори когато подтекстът е ясен, допълват източниците.

В същото време дори явни публикации се оказаха неуловими за системите за прилагане на правилата на Meta.

Седмица след бомбардировката версии на публикациите на руското посолство все още циркулират в поне осем руски официални акаунта във Facebook, включително в тези на правителствата на Дания, Мексико и Япония, твърди израелската организация FakeReporter.

Една от публикациите има червен етикет „фалшиво“, поставен върху снимките на Associated Press, направени в Мариупол, а текстът сочи, че атаката срещу Випегирская е измама. Читателите пък са насочени към „повече от 500 коментара от реални потребители“ в нейния Instagram акаунт, които я осъждат за участието ѝ в предполагаемата измама.

Meta премахна тези снимки на 16 март – часове, след като Ройтерс отправя питане за тях. Meta отказва да коментира защо публикациите са били подминати от собствените ѝ системи за откриване на проблеми.

На следващия ден, на 17 март, Meta определи Вишегирская за „неволно публични лице“, което означаваше, че модераторите най-накрая могат да започнат да изтриват коментарите съгласно политиката на компанията за тормоз, твърдят източниците.

Но според тях промяната е направена твърде късно. Потокът от публикации, свързани с жената, вече е бил залял мрежата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 0
Императорът
преди 2 години
За българският кораб нека не говорим, преди нашите момчета да се върнат живи и здрави. Клипът с цигарата видяхме, ама видяхме и как като влизаха украинските полицаи в Буча - нямаше нито един трупец никъде !!! Или и украинските полицаи са руски агенти и дезинформатори?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
Колкото платиха и за мита с българския кораб :) Съвсем наред си е, не е превзет :) Гледа ли клипа с цигарата в Буча от преди повече от година ? Поне като правят руснаците "филми" да ги правят както трябва. Излагат се тотално !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
Елена, хубаво младо момиче, защо лъжеш? Колко ти плащат, за това? Вишегирская в свое интервю сама призна, че това е постановка и че над болницата не е имало никакви бомбардировки !!! Видеото го има в Тубата. Иначе Ръбестата глава да се благодари, че Русия само го съди. Много по-забавно щеше да бъде двама чеченци да му дойдат на гости. Нямаше нужда да му режат гpъцмулчето, стигаше да го заснемат как се напиkaва, докато моли за милост. ДОЛУ РЪБЕСТАТА ГЛАВА !!! Нищо не е отменено. И в нашият ФБ масово се ползва език на омразата, но няма санкции. Дори отвратителният александър йорданов си позволява във ФБ фермани да величае извepгът степан бандера, пред който и д-р Менгеле е бил невинно пионерче в час по биология - и нищо не се слечва, а тук прокуратурата би трябвало да се намеси - тоя ли ни представлява пред Европа? Ама то ще дойде Видов ден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Айо не беше евтината пропаганда, къде щяхте да се надъхвате копейниците, бе?! Айде леко хапете ръката, която ви храни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 3
andy
преди 2 години
Да живее евтината пропаганда! Да живее цензурата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
julian12
преди 2 години
Само като видя Мета фанелки и маски и спирам до там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
mrynmryn
преди 2 години
Иронично или не, инстаграм избута ФБ, повечето от поколението след 2000-та, киснат в инстаграм. А модерацията във фб е смешна, защото докато се вземат мерки, минава твърде много време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
forexar
преди 2 години
Meta тотално се компрометира (и политизира). И защо въобще има статия за "Meta и войната"? Мета очевидно запада. Действията на Зукербърг са да дойзбута възможно по-дълго (с всички средства).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
MvnJ
преди 2 години
В България Meta e тотално пробина, оставяйки руската Telus да модерира и да съдейства в разпространението на фалшиви новини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още