IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стивън Тас: Реформите в телекомуникационния сектор може би закъсняха

Интернет на нещата предлага нови възможности на индустрията, смята председателят на ETNO

08:15 | 19.11.15 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p dir="ltr" style="line-height:1.38;margin-top:0pt;margin-bottom:0pt;">
	<em>Снимка: Боян Павлов</em></p>

Снимка: Боян Павлов

Има ли правила в сектора, които са напълно остарели и категорично трябва да бъдат премахнати?

Регулирането на мрежите е много сложно. Има много различни регулации. Понякога са необходими цели екипи, за да се реши как те да бъдат приложени и какво се има предвид. Затова смятам, че е нужно опростяване. Понякога по-малкото е повече, както се казва.

Кой е най-безболезненият начин за извършването на тази реформа?

- Не гледам на това като на нещо болезнено или не. Въпросът е, че тази реформа е нещо много съществено. Тя е важна не само за телекомите, но и за цялата икономика, за всички страни, за всеки гражданин. Промяната няма да е лесна и затова задачата, с която се е заела ЕК, е много важна. Текат консултации, в рамките на които ще има много въпроси, ще има много трудности, но аз съм оптимист.

Подкрепяте ли решение на ЕК по отношение на интернет неутралността?

- Смятам, че в Европа открихме един балансиран подход, а това не беше лесно. Тази неутралност на мрежите би ограничила потенциала за развой на иновациите. Редица иновации в телекомите биха достигнали до застой, ако не могат да се разработват специфични услуги за едни или други клиенти. Така или иначе постигнахме баланс и сега гледаме напред. Стратегията за единен дигитален пазар, която в момента се обсъжда навсякъде, беше сред темите, обсъждани и на общото ни събрание в София. Така че заедно гледаме към предизвикателствата.

Как виждате телекомуникационния пазар след 5 години? Ще бъде ли завършена реформата дотогава?

- Аз съм оптимист. Смятам, че ще бъде завършена. Мое морално задължение като председател на ETNO е да съм оптимист. Разбира се, това няма да е просто разходка в парка. Всъщност може би сме закъснели, защото тези дебати трябваше да се случат преди пет години. Но и сега потенциалът за растеж на икономиката е огромен - благодарение на Интернет на нещата, затова ще бъде наистина жалко да не успеем. Все пак не вярвам в провала и съм убеден, че реформата ще успее и ще се оползотворят всички тези възможности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Финанси виж още