IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кит Колбърт: Международните предизвикателства ще доведат до насочване към мултиклауд решения

Технологичният директор на VMware разказва за разликата между 5G и 6G мрежите, както и какво ще е мястото на компанията в метавселената

08:47 | 08.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: компанията</em></p>

Снимка: компанията

Какво по-конкретно правите с компаниите от сектора на здравеопазването?

- Информационните технологии са съществена част от днешното здравеопазване. Спомням си как преди няколко години посетихме педиатрична болница някъде в Съединените щати. Работещите в нея ни споделиха за предизвикателствата, които имат с ИТ системите, какво е нужно за преместването на пациент от една в друга част на болницата и как нещата са като преди 10 години – трябва да имаш DVD с информацията, която физически да прикачиш към пациента. Звучи нелепо. Затова една част от нашите технологии за крайни потребители е свързана с това как да улесним достъпа до информация на лекарите и медицинските сестри. Те трябва да имат достъп до данни в движение. В една модерна болница те ще използват местен компютър и цялата им среда ще е налична. Така че тук говорим за отделяне на потребителя и неговото изживяване от физическото устройство. Залагаме на облачен модел и на системи в помощ на крайните потребители – сестри, доктори.

Говорейки за здравеопазване, пандемията препятствие ли е за Вас като компания?

- Едновременно е предизвикателство и възможност. Много бързо успяхме да преминем към новия модел на работа. За щастие, сме добре подготвени, но смятам, че голяма част от нашата работа трябва да се върши на място, лично, просто защото това е естественият начин за изграждане на връзки и отношения. Трябваше да се справим с това и мисля, че се справихме добре. Същевременно в началото пандемията беше голяма лудост, а хората не се движеха много. Тогава видяхме как нашите облачни предложения станаха наистина, наистина важни. Хората трябваше значително да увеличат работния капацитет на машините си например заради работата от дистанция. Фирмите се нуждаеха от бърз преход към виртуални десктопи за служителите си. Ето защо в първите четири до шест седмици на пандемията имахме голям ръст на търсенето.

Колко голям беше този ръст?

- Не знам със сигурност. Но говорим за десетки хиляди машини. За една, две, стотици хиляди допълнителни десктопа, които влязоха в употреба.

По-рано споменахте, че работите по блокчейн проекти. Тенденцията в тази посока е почти стихийна. Как отговаряте на случващото се?

- Едно от нещата, които е важно да се разберат, е, че блокчейнът е нещо отделно от криптовалутите. Ползва се от криптовалутите, но не е задължително да е крипто. Вътрешните ни анализи показаха, че основното предназначение на блокчейна е да поддържа това, което ние наричаме децентрализирани приложения. На нашия език децентрализацията е свързана с приложения, които се управляват от множество страни. Така че, ако имате да кажем пет, може да имате три или четири и дори пет различни организации, работещи по всяка една от тях. Има много примери за ползването на блокчейна по този начин в областта на здравеопазването и капиталовите пазари, в производството, по-специално във веригите на доставките при него.

Има наистина интересни приложения. Днес хората ползват множество ръчни процеси, но чрез блокчейна те ще могат да преминат в дигиталната ера. Това е мотив, който често наблюдаваме в технологиите. Facebook например е базиран на нормални приятелства, но трябва ръчно да се добавите в платформа. Може да ти препоръчва хора, които познаваш, но добавянето е ръчен процес. За сметка на това TikTok разчита изцяло на алгоритми и не познават никой от хората, които ви показва. Показва на случаен принцип неща, които мисли, че ще харесате. Facebook е по-скоро дигитална версия на физическия свят. Да вземем финансите например. Много от финансовите процеси днес отнемат дни или седмици. Може би се питате защо в света, в който живеем има толкова много недигитализирани процеси. Ние наблюдаваме какво се случва, а с блокчейна виждаме възможност фундаментално да променим нещата и напълно да ги автоматизираме и те да имат добра защита. Работим в тясно сътрудничество с редица финансови институции по света, като Deutsche Boerse например, за постигане на това ниво на автоматизация.

Преди пет-шест години всички на Световния мобилен конгрес в Барселона говореха само за 5G. Днес вече говорим за 6G. Можете ли да разясните разликата между двете поколения мрежи?

- Има няколко важни неща тук. На първо място аз разглеждам този въпрос като разликата между традиционния софтуер и облачните услуги. Всяка година пускате нова версия на софтуера, която клиентите трябва да инсталират, докато при облачните услуги не говорим точно за версии. Там има постоянни актуализации. Може да получавате такива и по 10 пъти на ден. Виждам подобна разлика и при мрежите. Някога имахме големи версии – 3G, 4G, 5G, докато при прехода от 5G към 6G нещата ще заприличат на облачните услуги. Постоянно нещо ще се променя. Ще имаме големи промени. Смятам, че неща като Open Grid Alliance ни позволяват да правим това, защото създаваме една по-отворена екосистема, която позволява промени в отделните си части. Ако искате да промените нещо, не променяте всичко, а само конкретния елемент. За мен преходът от 5G към 6G е за приемането на изцяло отворена архитектура, така че нещата да се случват по-бързо. Вярвам, че възможността, върху която трябва да се фокусираме, е за премахване на дигиталното разделение. Ако 6G е една по-отворена екосистема, можем по-добре да подкрепяме хората по всякакви различни начини, включително чрез различни устройства.

Последна актуализация: 10:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още