fallback

Т. Дончев: Догодина ще бъдат платени 4,5 млрд. лв. по европроекти

Евросредствата ще бъдат един от основните двигатели на икономиката през 2012 г., смята министърът по еврофондовете

16:10 | 16.11.11 г. 4
Автор - снимка
Създател

Реалистично е през следващата година да бъдат разплатени по проекти по оперативните програми общо около 4,5 млрд. лева, заяви министърът по управление на еврофондовете Томислав Дончев.

Изявлението му от парламентарната трибуна по време на обсъждането на държавния бюджет за 2012 г. на първо четене беше в отговор на изказвания на депутати от опозицията, които определиха като добро, но неизпълнимо планираното завишение на усвояването на средствата от ЕС с 80%. Предвиденото националното съфинансиране от бюджета е около 900 млн. лв. 

Дончев посочи, че заложените параметри се основават на факти. Има сключени договори по оперативните програми на обща стойност около 9 млрд. лв., част от които са изплатени. Изпълнението на други договори се очаква да стане през 2012 г. и по тях се предвижда да бъдат разплатени общо 4,5 млрд. лв.

Министърът изтъкна, че евросредствата представляват 5,6% от планирания БВП за следващата година и около 15% от общите бюджетни разходи. Което значи, по думите на Дончев, че евросредствата ще бъдат един от основните двигатели на икономиката през следващата година.

Томислав Дончев изрази увереност, че и държавната администрация, занимаваща се с еврофондовете, ще има съответния административен капацитет за ускорено усвояване на евросредства. За 2010 г. и 2011 г. нетно България е получила повече средства от ЕС, отколокото е платила като вноски, каза в заключение министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:30 | 11.09.22 г.
fallback