IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Залагат бюджетен дефицит за 2012 г. от 1,3% от БВП въпреки кризата

Депутите обсъждат проектобюджета за следващата година на първо четене в пленарна зала

12:04 | 16.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
Залагат бюджетен дефицит за 2012 г. от 1,3% от БВП въпреки кризата

При изготвянето на проектобюджета за 2012 г. се е имало предвид забавянето  темпа на растеж на световната икономика през последните месеци. Това каза председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова при представянето в Народното събрание на аргументите за приемането от комисията на първо четене на проектозакона за бюджета за следващата година.

Тази сутрин депутатите започнаха обсъждането на първо четене на проектобюджет 2012 г., очаква се той да бъде гласуван в края на пленарния ден.

Предвижда се брутният вътрешен продукт (БВП) за 2012 г. да е 81,629 млрд. лв., при очаквани 76,606 млрд. лв. за тази година, посочи Стоянова. Очакваната инфлация към края на следващата година е 3,9%.

Безработицата и през следващата година ще остане висока, приблизително на ниво от 11,5%, каквото е през тази година.

Ще има нарастване на дефицита по текущата сметка спрямо тази година, предвид на това, че темпът на ръст на вноса леко ще изпревари темпа на ръст на износа.

Приходите по Консолидираната фискална програма (КФП), включваща държавния бюджет, бюджетите на общините, на Държавно обществено осигуряване (ДОО), на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК), на БНТ, БНР, БАН и други, се предвижда да бъдат 28,732 млрд. лева, което е с 2,52 млрд. лв. повече от очакваното за тази година.

От тях общият размер на приходите от данъци е 24,9 млрд. лева. Планираните разходи по КФП са 28,928 млрд. лв., което е 34,5% от прогнозиния БВП. Предвижда се преразпределението на публичните разходи по КФП да не надминава 40%.

Последна актуализация: 17:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още