IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Залагат бюджетен дефицит за 2012 г. от 1,3% от БВП въпреки кризата

Депутите обсъждат проектобюджета за следващата година на първо четене в пленарна зала

12:04 | 16.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
Залагат бюджетен дефицит за 2012 г. от 1,3% от БВП въпреки кризата

Размерът на капиталовите разходи, заложен в проектобюджета за следващата година, е 5,25 млрд. лева, което представлява ръст от 44% спрямо размера им за тази година.

Вноската на България към бюджета на ЕС за 2012 г. ще е близо 900 млн. лв. Средствата, определени за съфинансиране на проекти по оперативните програми възлизат на общо 931 млн. лв.

Въпреки продължаващата икономическа криза в Европа, заложеният в нашия бюджет дефицит е 1,3% от БВП.

Трансферите от централния бюджет към общините остават в почти същия размер, като през тази година.

Към края на следващата година общият държавен дълг не трябва на надминава 18,7% от БВП. Този показател към края на 2011 г. ще е под 16% от БВП. Към края на юни тази година общият държавен дълг е бил 10,53 млрд. лева, като 6,469 млрд. лв. от него е външен.

Общият размер на разходите за 2012 г. на съдебната власт, която има отделен бюджет, ще бъде 400 млн. лева, което е с 12 млн. лева повече от показателя за тази година. 

Миналата седмица проектобюджетът за 2012 г. беше приет на първо четене на съвместно заседание на три парламентарни комисии - по бюджет и финанси, по икономика и по здравеопазване.

Тогава министърът на финансите Симеон Дянков обяви, че вероятно ще се наложи бюджетът за следващата година да бъде преработен в посока на това да бъде още по-консервативен от първия си вариант заради прогнозатa на Европейската комисия за възможна рецесия в Европа през 2012 г.

Евентуалната промяна се очаква да стане между първо и второ четене на проектозакона за Бюджет 2012 г.

Миналата седмица Европейската комисия (ЕК) обяви прогнозата си за икономиката на България, в която занижи очакванията си за икономическия растеж на страната ни до 2,2% през настоящата и 2,3% през следващата година.

Кои са основните параметри на проектобюджета за 2012 може да прочетете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още