IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дянков: Възможни са корекции на бюджет 2012 заради песимистичните европрогнози

При евентуално орязване на средствата, непроменени ще останат парите за социални дейности, образование и здравеопазване

17:10 | 10.11.11 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	Симеон Дянков.&nbsp;<em>Снимка: БТА</em></p>

Симеон Дянков. Снимка: БТА

Министърът на финансите Симеон Дянков обяви днес, че вероятно ще се наложи бюджетът за следващата година да бъде още по-консервативен от първия си вариант заради прогнозатa на Европейската комисия за възможна рецесия в Европа през 2012 г. 

"Проектобюджетът, който внесе правителството в парламента, не само че не изглежда толкова консервативен, но е и умерено оптимистичен", обясни министър Дянков преди началото на първото съвместно заседание на бюджетната, икономическата и здравната парламентарни комисии, които започнаха разглеждането на проектозакона за бюджета на първо четене.

Дянков отбеляза, че неговата позиция е свързана с излязлата днес прогноза на Европейската комисия за редуциране на ръстта на икономиките на държавите в Европейския съюз от 1,9 на 0,6% за 2012 г.

За икономиката на България прогнозата за ръста на БВП през 2012 г. е намалена от 3,7% на 2,3%, поясни пред депутатите министърът.

Евентуалната промяна може да стане между двете четения на проектозакона за бюджет 2012 г., обясни още Дянков.

Засега запазваме прогнозата си за следваща година от ръст на БВП от 2,9% при ръст на приходите от 1%. „Стига да има поне един процент ръст на приходите, няма да е необходимо да има корекции в бюджета, но както се вижда, икономическата обстановка в Европа се мени всеки ден“, посочи Дянков и припомни думите на еврокомисаря Оли Рен, че Европа навлиза в нова още по-тежка рецесия.

На въпрос на Investor.bg  кои разходи ще бъдат намалени, ако се наложи бюджетът да бъде променен в посока орязване на средствата, Дянков отговори, че може да се променят бюджетите на някои министерства с изключение на социалното, здравното и образователното. Дянков посочи, че са възможни нови съкращения и на администрацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
rdjarov
преди 12 години
Аз подкрепям финансовия министър, дори бих го поощрил за още по-дълбоки рестрикции! Дори знам в кои публични сектори трябва да се "бръкне" още! Мога да добавя, че по принцип и от друга страна не симпатизирам на едровати напористи водачи ... Народът го е казал в басня "...а когато сняг запръска що ще правиш ти зимъска ..." (нашата зима ще е започне от следващата пролет след отчитане на данъчната година). Иначе какво може да направи финансов министър с един надупчен джоб на скъсан панталон - да къса от тук от там къси кончета и да кърпи! Помнете - това е началото ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
all_trader2
преди 12 години
Симеон Дянков ще влезне в историята като най-некадърният и неадекватен финасов министър управлявал някога държава изобщо в ЕС за втори път ако се наложи да му се актуализира бюджета тво ше е рекорд!!! дори по времета на Беров актиялизацията беше само 1 пълен *** - как може такива хора да са на ръководни постове !!???!!??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
Jay Gould
преди 12 години
Току що обявиха по БТВ, на фона на всички съкращения в страната, за здравеопазване, наука и образование, само заплатите на чиновниците не падат, а остават същите + още 30 % ако си били вършили работата ... И някой запартък само да не вземе сега пак да ме убеждава, че Дянков не е комунист... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Opiten1
преди 12 години
Това не е сериозно. Днес излиза прогнозата и хоп....Джанков направи корекция, та чак се кефи. А какво правят в МФ?? Шменти капели. Няма никакъв шанс да му излязат сметките. Във вече "стария проекто бюджет" само си спомнете колко бе заложения номинален размер на БВП и няма какво повече да говорим. Ами НОИ??? Пенсиите няма да се увеличават, а точно обратното. Сеч ще има навсякъде. Това не е песимистичен сценарий, а реалистичния.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още