IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК понижи прогнозата си за икономическия ръст на България през 2011 г. до 2,2%

Износът се възстанови, но вътрешното търсене е засегнато от спадащата заетост, покачващите се потребителски цени, затегнатото кредитиране и намаляващите инвестиции

14:23 | 10.11.11 г.
ЕК понижи прогнозата си за икономическия ръст на България през 2011 г. до 2,2%

Европейската комисия (ЕК) занижи очакванията си за икономическия растеж на България до 2,2% през настоящата и 2,3% през следващата година, показват есенните икономически прогнози на институцията.

За сравнение през пролетта от Брюксел очакваха брутния вътрешен продукт (БВП) на страната ни да нарасне с 2,8% през 2011 г. и с 3,7% през 2012 г.

Завишени са очакванията на ЕК за нивото на безработицата в България. През пролетта комисията предвиждаше лек спад от второто полугодие на настоящата година и спад на безработицата до 8,5% догодина. Според актуалната прогноза безработицата през 2012 г. ще бъде 12,1% и почти няма да се измени спрямо нивото си през 2011 г. (очаква се тя да бъде 12,2%).

ЕК обаче смята, че България ще успее да свие бюджетния си дефицит до 2,5% от БВП през 2011 г. при прогнозиран недостиг в хазната от 2,7% през пролетта.

Леко е завишена прогнозата за дупката в хазната през 2012 г. През май от ЕК очакваха тя да достигне 1,6%, а според актуалната прогноза бюджетният дефицит догодина ще достигне 1,7%.

От Еврокомисията са по-песимистично настроени за повишаването на инвестициите в България. Според актуалната прогноза общият им обем ще намалее с 4,5% тази година и ще нарасне с 3,5% догодина, докато през пролетта се очакваше още тази година инвестициите да се увеличат с 4,9 на сто.

„Темпът на възстановяване на България от кризата изостава от темповете на възстановяване на повечето развиващи се икономики в Европейския съюз (ЕС)“, пише в доклада на ЕК за страната ни.

„Износът на България вече надвишава предкризисните нива, но вътрешното търсене остава нестабилно и реалният БВП е на около 5% под достигнатите върхове“, отбелязва Еврокомисията.

От Брюксел отбелязват, че увеличението на средните заплати изпреварва растежа на инфлацията и че потребителското доверие се е оттласнало от достигнатото през 2010 г. дъно. ЕК обаче посочва, че вътрешното търсене е силно засегнато от намаляващата заетост, покачващите се потребителски цени, затегнатото кредитиране и намаляващата инвестиционна активност.

Последна актуализация: 18:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още