IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК предвижда умерено икономическо възстановяване на България

Според прогнозата забавените ефекти от кризата ще продължат да подтискат както инвестициите, така и вътрешното потребление

20:29 | 13.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
ЕК предвижда умерено икономическо възстановяване на България

Европейската комисия предвижда за България умерено икономическо възстановяване на фона на продължаваща фискална консолидация и замразени заплати и пенсии.

Заключенията са от представената днес в Брюксел пролетна икономическа прогноза, в която са заложени по-оптимистични очаквания за страната ни в сравнение с есента на миналата година.

Плавният ръст, отбелязан от българската икономика в края на 2010 година, ще продължи и ще достигне 2,8 на сто през тази и 3,7 на сто през следващата година, гласи прогнозата за България. Според нея през втората половина на 2011 ще започне и лек спад на безработицата и догодина тя ще е 8,5 на сто.

Още през тази година страната ни ще свали бюджетния си дефицит до 2,7 процента от БВП, а догодина той ще е вече 1,6 на сто. В тази част прогнозата за България е подобрена спрямо тази от миналата есен, където бяха заложени малко по-високи нива.

Европейската комисия очаква още заплатите в обществения сектор, както и пенсиите, да останат замразени, а инфлацията и цените на основните храни и суровини – високи.

Прогнозата предвижда забавените ефекти от кризата да продължат да подтискат както инвестициите, така и вътрешното потребление, от което до голяма степен ще зависи ръстът на икономиката ни.

Трудовият пазар в България е определен като зле функциониращ, а като основно предизвикателство е посочена заетостта при младите и ниско квалифицираните.

За изпълнението на Бюджет 2011 Еврокомисията допуска приятни изненади, ако се запази постигнатата напоследък по-добра събираемост на приходите.

(БНР)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още