IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК понижи прогнозата си за икономическия ръст на България през 2011 г. до 2,2%

Износът се възстанови, но вътрешното търсене е засегнато от спадащата заетост, покачващите се потребителски цени, затегнатото кредитиране и намаляващите инвестиции

14:23 | 10.11.11 г.
ЕК понижи прогнозата си за икономическия ръст на България през 2011 г. до 2,2%

Икономиката на ЕС и еврозоната

Според ЕК възстановяването на икономиката на ЕС е спряло. Резкият спад на доверието се е отразил негативно на инвестициите и потреблението, а забавеното възстановяване в глобален план забавя и растежа на износа на общността.

ЕК е занижила прогнозата си за икономическия ръст на икономиката на ЕС през тази година до 1,6%, след като през пролетта предвиждаше увеличение на БВП на общността с 1,8%. За 2012 г. Еврокомисията очаква икономически растеж на 27-те държави-членки от 0,6 на сто при прогнозирани през май 1,9 процента.

Прогнозата на ЕК за икономическия растеж на еврозоната през настоящата година почти не е претърпяла промяна - понижение от 1,6% на 1,5%. За догодина обаче се очаква ръст на БВП на 17-те държави-членки на валутното обединение от едва 0,5%, докато през пролетта се предвиждаше увеличение от 1,6%.

ЕК не предвижда подобряване на условията на пазара на труда. Очакванията за безработицата са тя да остане на ниво от около 9,5%, като според прогнозата Испания ще остане с най-висока безработица от близо 21%.

Комисията прогнозира още инфлацията в ЕС да се върне под нивото от 2% заради очакваното понижение на цените на енергията.

Още подробности за есенната прогноза на Европейската комисия от Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още