IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутати от три комисии на НС одобриха бюджетите за земеделие, култура и съд

Министърът на земеделието се обяви срещу орязването на парите за земеделие, директорът на БНР иска мотивите на МФ за намалените средства за националното радио

19:09 | 09.11.11 г.
Депутати от три комисии на НС одобриха бюджетите за земеделие, култура и съд

Правната комисия на парламента, комисията по земеделието и комисията по културата приеха на първо четене проектобюджетите за съдебната система, за земеделие и за култура, гражданско общество и медии, предаде БТА.

Тринайсет депутати от правната комисия за гласували “за”  предложения бюджет за съдебната система, осем – “против”, а двама са се въздържали.

Според членът на Висшия съдебен съвет (ВСС) Стефан Петров съдебните власти ще бъдат затруднени в работата си с предложената от Министерския съвет сума за догодина. По думите му ще бъде невъзможно с такъв бюджет да се изпълнят някои политики, заложени в плана за реформа на съдебната власт. Според него недостиг на средства ще има за доизграждането на единната система за противодействие на престъпността, за IT-стратегията и други.

Заместник министърът на правосъдието Христо Ангелов също изрази опасения, че парите няма да са достатъчни за ведомството. Заместник-главният прокурор Валери Първанов пък смята, че парите, с които прокуратурата ще разполага догодина, също няма да стигнат.

Депутати от комисията по земеделие с мнозинството на ГЕРБ гласуваха предложения проектобюджет за земеделие от 340 млн. лева. Против него бяха народните представители от опозицията.

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов се обяви пред депутатите срещу орязването на 230 млн. лв. субсидии за земеделските производители в бюджета за следващата година.

Бюджетът за култура е приет с 10 гласа "за", 7 "против" и един "въздържал се". Според представените от заместник-министъра на културата Митко Тодоров разчети, е предвидено средствата за Министерството на културата да бъдат увеличени от 104,5 млн. лева за тази година на 117,9 млн. лева за 2012 година. Това е с 13,3 млн. лева повече, или с 12 процента, посочи той.

От Министерството на финансите посочиха, че са заложени средства за БНТ в размер на 67 млн. лева, което е със 7 млн. лева повече, за БНР - 42 млн. лева, или със 7 млн. лева по-малко, за Съвета за електронни медии (СЕМ) - 1,4 млн. лева, и за БТА - 4,1 млн. лева.

Генералният директор на БНР Валери Тодоров посочи, че този бюджет ще накърни обществените функции на медията и настоя да получи мотивите за намалените средства.

Продължава заседанието на парламентарната комисия по образованието. Председателят на БАН акад. Никола Съботинов коментира пред депутатите, че бюджетът на академията е “унищожителен” и я изправя пред “жестока катастрофа заради "финансовото задушаване”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още