IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджет 2012 бе приет на първо четене от парламентарните комисии

Към момента растеж от 1% догодина, който обезпечава разходната част на бюджета, е напълно постижим, както и бюджетен дефицит от 1,3% от БВП, заяви финанасовият министър Дянков

20:01 | 10.11.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
Бюджет 2012 бе приет на първо четене от парламентарните комисии

Проектобюджетът за 2012 г. днес беше приет на първо четене на съвместно заседание на парламентарните комисии по бюджет и финанси, по икономика и енергетика и по здравеопазване. 

На първо четене от парламентарните комисии бяха приети и бюджетите за следващата година на Държавното обществено осигуряване (ДОО) и на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК).

Министърът на финансите Симеон Дянков коментира в началото на заседанието, че към момента основните параметри на бюджета остават същите, включително ръст на БВП от 2,9%.

Той същевременно подчерта, че разходната част е изчислена при ръст на приходите от 1%, така чe ако ръстът на брутния вътрешен продукт е поне 1%, проблеми с бюджета няма да има.

Тези уговорки Дянков направи заради излезлите през последните дни, включително днес, песимистични прогнози за развитието на европейската икономика, която според ЕК отново навлиза в рецесия.

При условията към момента ръст на БВП от 1% е напълно изпълним за 2012 г., както и бюджетен дефицит от 1,3% от БВП, каза Дянков в отговор на депутатски въпрос. Той обаче веднага добави, че при евентуално рязко влошаване на икономическата обстановка е възможно този ръст да не бъде достигнат, а бюджетният дефицит да е по-висок от заложеното, но под 3%.

Финансовият министър се съгласи с предшественика си Пламен Орешарски, че има още препоръки, които трябва да се изпълняват във връзка с препоръките на ЕК за Конвергентната програма до 2014 г.

Бившият министър на икономиката и настоящ депутат от Коалиция за България Румен Овчаров изказа мнение, че в бюджета има много "неясноти", включително дали ще се увеличават минималните пенсии, а доходите "се замразяват за трета поредна година".

Депутати от ДПС пък пряко изразиха съмнения, че ще се изпълни заложеният за 2012 г. ръст на приходите от общо 2,5 млрд. лева, което от своя страна може да доведе до увеличение на дефицита.

Депутатът Иван Иванов от Синята коалиция изрази опасения от увеличение на външния дълг през следващата година. В отговор Симеон Дянков коментира, че по негово мнение „трябва да се емитира само толкова нов дълг, колкото е необходимо за покриване на вече натрупани задължения”. Той припомни, че през януари 2013 г. трябва да се изплатят 1,85 млрд. лева „по еврооблигациите на Милен Велчев”. 

Относно питания за намаляване на административните разходи финансовият министър отбеляза, че по всяка вероятност ще се преразгледат отново бюджетните структури, включително агенции, за да се „оптимизира” съставът им. Съвсем скоро министерството на финансите ще предложи и модел за заплащане в министерствата, отнасящ се най-вече до бонусите, който ще бъде „по-страведлив”, заяви още Дянков.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:22 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
the_evil_lord_Darth_
преди 12 години
Бюджет 2012 бе приет на първо четене от парламентарните комисии Към момента растеж от 1% догодина, който обезпечава разходната част на бюджета, е напълно постижим, както и бюджетен дефицит от 1,3% от БВП, заяви финанасовият министър ДянковСАМО ТОВА ЛИ УСПЯХА ДА ИЗМИСЛЯТ ОТ СТАРЧЕСКИЯ ДОМ НА СИДЯНКОВ?! С ТАКАВА СМЕТКА НАЗАГУБА МОГАТ ДА ПРОДЪЛЖАТ ДА СИ ГОВОРЯТ ЗА ВОЙНАТА В СТАРЧЕСКИЯ СИ ДОМ ДОКАТО ИМ ДОЙДЕ ПЕНСИЯТА И СЛЕДВАЩАТА ДАЖБА, ЗА ДА ИМАТ СИЛИ ОЩЕ ПОВЕЧЕ ДА ГОВОРЯТ ЗА МИЗЕРИЯ И ДА ЧАКАТ КРАЯ СИ В КРИЗА. СПОРЕД ПРИКАЗКИТЕ СИ ОТ СТАРЧЕСКИЯ СИ ДОМ, СА НАЙ-БОГАТИТЕ ПЕНСИОНЕРИ, КОИТО ИМАТ И ЗА РАЗМНОЖАВАНЕ, ЗА РАЗЛИКА ОТ ПОВЕЧЕТО МЛАДИ ХОРА В ДЪРЖАВАТА, НО ПЕНСИОНЕРСКАТА ИМ СТЕНИТЕЛНОСТ ИМ ПРЕЧИ! СПОРЕД ПОП ИВАН КОСТОВИТЕ РЕВИЗИОННИ КНИГИ ТРЯБВА ДА СЕ СЪБОРИ КОМУНИЗМА,Т.Е.ВСИЧКИ СТРОИТЕЛНИ КНИЖА, НА КОИТО ПИШЕ "В ИМЕТО НА НАРОДА" СА НЕЗАКОННИ И ТРЯБВА ДА СЕ СЪБОРЯТ ДОКАТО НИ ВЪРНАТ ПРИ ПЪРВОБИТНИТЕ ХОРА И НИ ДАДАТ КОПЕНЕ/ДА РАЗДАДАТ ЗА ДОМОВЕТЕ НА ДЕЦАТА НИ/!ПРОКЛИНАМ СТРЧЕСКИЯ ДОМ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
tudjarov
преди 12 години
Предложеният бюджет е като фантастичен разказ на фона на случващото се в Европа.С този бюджет на българите се предлага кротко или да се изнесат от България или да продължат в болшинството си да агонизират.През 2012 г. България стремително ще потъне до ново финансово дъно ,с това некомпетентно посткомунистическо управление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 5
all_trader2
преди 12 години
Симеон Дянков е опасен за държавата и трябва незабавно да бъде уволнен!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още