IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Объркани инструкции блокират приема на агропроекти за модернизация

Фонд „Земеделие“ временно прекратява набирането на документи по една от мерките на програмата за селските райони

11:48 | 07.12.11 г.
<p>
	Оборудването с нови машини стана възможно основно благодарение на програмата за селските райони</p>
<p>
	Снимка: БТА</p>

Оборудването с нови машини стана възможно основно благодарение на програмата за селските райони

Снимка: БТА

Държавен фонд „Земеделие“ временно спира приема на проекти за модернизация на земеделските стопанства, който беше отворен на 21 ноември и трябваше да продължи до 22 декември.

Това съобщиха от Министерството на земеделието по повод възникнали неясноти при кандидатстването по мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства“ на програмата за развитие на селските райони.

Бюджетът по тази мярка беше изчерпан още преди две години, но заради възникнала необходимост за покупка на селскостопанска техника от млади фермери, които имаха одобрени проекти по друга мярка от програмата - за създаване на стопанства на млади фермери, България поиска от Европейската комисия разрешение към мярка 121 да бъдат прехвърлени 27 млн. евро, поясни за Investor.bg Орлин Александров, началник отдел в агроминистерството.

Това искане е записано в шестото изменение (нотификация) на програмата за развитие на селските райони, като посочените мотиви за допълнителните средства са единствено да се осигури финансирането на одобрени от фонда 800 проекта на фермери, кандидатствали по мярка 112 „Създаване на стопанства на млади фермери“, обясни още Александров.

Еврокомисията одобри българското искане, но с изричното условие, че 27-те милиона евро се дават за модернизация само на тези 800 производители, чието изпълнение на проектите е пред заплаха от провал, обясни още Александров. Затова при ноемврийското набиране на проекти за модернизация фонд „Земеделие“ е посочил, че ще се одобряват само заявленията на вече одобрени кандидати, които в проектите си като млади фермери са отбелязали, че ще използват субсидиите за модернизация.

От фонда допълниха, че спират приема на документи временно, докато бъдат изяснени условията за участие по мярка 121 на програмата и за да не се пораждат напразни надежди сред останалите кандидати, които също имат одобрени проекти за млад фермер, но не са искали средства за техника.

Недоразумението явно се е породило от силния интерес на производителите към покупка на земеделска техника и към подпомагането на млади фермери, чийто бюджет по програмата беше изчерпан най-бързо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още