IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започва едномесечен прием на проекти в зеленчукопроизводството

Млади фермери и полупазарни стопанства могат да кандидатстват за ресурс от 27 млн. евро

11:20 | 21.11.11 г.
Започва едномесечен прием на проекти в зеленчукопроизводството

От днес до 21 декември Държавен фонд „Земеделие“ разкрива приема на проекти за модернизация на земеделските стопанства в областта на зеленчукопроизводството, както и за определена категория производители, които изпълняват проекти по други мерки и се нуждаят от допълнително подпомагане, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Заделеният ресурс е в размер на 27 млн. евро (приблизително 54 млн. лева). Той влиза в шестото изменение (нотификация) на програмата за развитие на селските райони, с което България поиска разрешение от ЕК за прехвърляне на неусвоените евросубсидии към мерки, към които има заявен от фермерите интерес, поясни на семинар пред земеделски производители зам.-изпълнителният директор на фонда Десислава Тодорова.

Заявления за модернизация могат да подават само производители, които вече изпълняват проекти по две други мерки от програмата за селските райони – за преструктуриране на полупазарните стопанства в процес на преструктуриране и за млади фермери.

Ще се приемат и проекти за модернизация на стопанства на зеленчукопроизовдители, където до този момент програмата насочваше изключително малък ресурс, поясниха експертите.

За модернизация в сектора на производството на плодове и зеленчуци се заделят малко над 10 млн. евро, за стопанства на млади фермери, които вече изпълняват проекти, ресурсът е 12 млн. евро, а останалите 5 млн. евро са за полупазарните стопанства.

Освен за покупка на машини и оборудване допустимите инвестиции са също за изграждане или реконструкция на съществуващи обори и други производствени сгради.

Проекти по т.нар. „гарантирани бюджети“ на програмата, примерно за модернизация в сектора „мляко“, не са включени в този прием, а ще бъдат разкрити в края на годината, обясниха още от фонда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още