IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пуска се остатъчният бюджет от 24 млн. евро за микробизнес в селските райони

До 9 декември фонд „Земеделие“ приема документи по една от най-търсените мерки за субсидиране от ЕС

10:06 | 25.11.11 г.
<p>
	Снимка: sxc.hu</p>

Снимка: sxc.hu

До девети декември в Държавен фонд „Земеделие“ ще се приемат документи за подкрепа и създаване на микропредприятия, където от програмата за селските райони се субсидират не само проекти за малък бизнес в селата, но и за енергийни проекти, съобщиха от пресцентъра на фонда.

Остатъчният ресурс от бюджета за 2011 г. по тази мярка е малко над 24,2 млн. евро и съставлява половината от планираните средства за годината, съобщиха за Investor.bg от фонда.

Първите 50% от средствата заедно с неусвоения ресурс от предишните години беше пуснат през 2010 г. Тогава във фонда постъпиха 651 заявления на стойност над 204 млн. лева при предоставен ресурс от 85,7 млн. лв., припомниха експерти.

Въпреки че в този ресурс беше включено и допълнителното финансиране от над 14,4 млн. лв. по Европейския план за икономическо възстановяване (ЕПИВ) за 2009 и 2010, той се оказа недостатъчен да покрие инвестициите, за които се кандидатстваше, поясниха експерти от фонда.

С промени в нормативната уребда от август тази година беше въведена точкова система на оценка на депозираните проекти, така че да се осъществи обективност.

След класирането, заявленията за подпомагане се обработват в низходящ ред до изчерпване на бюджета. Проектите трябваше да съберат минимум 55 точки, за да бъдат разгледани и предложени за одобрение на експертна комисия за осигуряване на прозрачност към фонда.

В резултат на това досега са одобрени 261 от депозираните проекти, които изчерпват предоставения ресурс от 85,7 млн. лв.

Не е ясно дали бюджетът от 24,2 млн. евро ще бъде само за новоприети проекти или ще продължи системата на пресяване на депозираните в предишните приеми инвестиционни предложения.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още