fallback

Таксата за ползване на водата ще се определя от потребеното количество

Общественото обсъждане на националната водна стратегия даде ценни предложения на администрацията за развитието на сектора

17:32 | 19.04.12 г.

Министърът на околната среда Нона Караджова (вдясно) представи целите на националната водна стратегия при днешното обществено обсъждане на документа    Снимка: БТА

Министерството на околната среда предлага по-справедлива методология за определянето на таксата, която гражданите и фирмите плащат за ползването на питейната вода, така че тя да се изчислява според потребеното количество вода вместо на обща база, както е в момента.

Промяната е записана в Националната стратегия за развитие на водния сектор, която предвижда сериозни корекции в начина на стопанисване и управление на подпочвените ресурси в страната. Документът се очакваше с голям интерес от обществеността, общините, бизнеса и всички държавни структури, които имат отношение към управелнието на водите в страната.

При днешното обсъждане на документа учени и експерти представиха своите предложения, като се очаква самата стратегия да бъде приета от правителството и парламента през юни.

За да насърчи населението към по-ефективно използване и пестене на водата, администрацията променя не само методологията за събиране на държавните такси от водоползване, но планира да се въведат и два прага при начисляването на цената на водата, стимулиращи домакинствата към по-икономичното й използване.

При месечно потребление примерно от 2,8 кубика на човек хората ще плащат по-евтино, докато при преразход цената ще се завишава. Експертите тепърва ще фиксират минималния праг за месечно потребление на вода, която да бъде по-евтина за абонатите.

В бъдеще таксата за водоползване ще се определя от водния съвет към Предприятието за управление на средствата за опазване на околната среда (ПУДООС), в който ще участват представители на 7-те министерства, пряко ангажирани с управлението на водния сектор. Приходите от таксата и в бъдеще се използват от предприятието, което инвестира тези средства в пречиствателни съоръжения и ВиК проекти на общините.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:04 | 09.09.22 г.
fallback