IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 2 години ресторантите и училищата в София ще събират биоотпадъците разделно

България има отсрочка до 2020 г. да изхвърля 35% от 1,6-те милиона тона отпадъци, които сега отиват на сметищата

16:00 | 17.05.12 г.
<p>
	<em>Хранителните отпадъци сега се хвърлят в контейнерите заедно с останалата смет </em>&nbsp; &nbsp; &nbsp; Снимка: БТА</p>

Хранителните отпадъци сега се хвърлят в контейнерите заедно с останалата смет       Снимка: БТА

С изграждането на новата инсталация за преработка на биоразградимите отпадъци в София, която се очаква да заработи от средата на 2014 г., всички ресторанти, училища, детски градини и обекти за хранене ще бъдат задължени да осигурят разделното събиране на биологично разградимата смет.

Това съобщи министърът на околната среда и водите Нона Караджова при представянето на проект за подготовка на бъдещата нормативна уредба за управлението на биоотпадъците в страната, която трябва да регламентира реда и условията за тяхното разделно събиране.

Конкретно за София изискването ще залегне в наредбата за управление на отпадъците, чиито изменения трябва да бъдат подготвени от Столичната община.

Организацията трябва да стане до две години, когато е крайният срок за изграждане на инсталацията, финансирана по оперативна програма „Околна среда“, припомни министър Караджова.

За разлика от останалите компостиращи инсталации тази в София ще има и енергоспестяващ ефект, тъй като при преработката на отпадъците ще се произвежда енергия.

Освен хранителните отпадъци от ресторантите инсталацията ще рециклира също окосената трева, клоните и изсъхналите дървета, събирани от столичните градинки и междублоковите пространства.

Последна актуализация: 06:06 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още