IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 2 години ресторантите и училищата в София ще събират биоотпадъците разделно

България има отсрочка до 2020 г. да изхвърля 35% от 1,6-те милиона тона отпадъци, които сега отиват на сметищата

16:00 | 17.05.12 г.
<p>
	<em>Хранителните отпадъци сега се хвърлят в контейнерите заедно с останалата смет </em>&nbsp; &nbsp; &nbsp; Снимка: БТА</p>

Хранителните отпадъци сега се хвърлят в контейнерите заедно с останалата смет       Снимка: БТА

„Организацията по разделното събиране на отпадъците в българските градове е нелека задача, защото е свързана със сериозна подготвителна работа сред гражданите и фирмите“, поясни още Караджова. Според нея стопанисваните от общината детски градини, училища и общински фирми по-лесно ще организират разделянето, затова е важно да се наблегне на работата с бизнеса и гражданите.

Този проблем стои и на национално ниво, защото до 2020 година България е длъжна да въведе европейските изисквания за разделно събиране и повторна употреба на биоотпадъците, за които Европейският съюз ни даде 4-годишна отсрочка. В противен случай на страната ще бъдат наложени санкции, припомни екоминистърът.

Целта е държавите от ЕС да намалят значително количествата на изхвърляните биоотпадъци, които след съответната преработка могат да се използват за наторяване и за получаване на енергия.

Ако сега всяка година българските домакинства изхвърлят на сметищата около 1,6 млн. т отпадъци, след осем години те трябва да бъдат намалени до 35% от сметта, депонирана през 1995 г.

За целта общините са длъжни да инвестират значителни средства в компостиращи инсталации и в системи за разделно събиране. Със средства от оперативна програма "Околна среда" освен в София подобни инсталации се планира да заработят в Силистра и Ботевград.

Очакванията на ведомството са през следващите години общините да се активизират с подготовката на подобни проекти, използвайки финансиране и от еврофондовете, и по линия на публично-частното партньорство, посочи още министър Караджова.

Преди това администрацията трябва да е готова и задължителната нормативна база. В процес на изпълнение е проект на Министерство на околната среда и водите и консултанската компания „КЕ&Б и УВ&П“, който включва освен изработването на наредбите и тяхното популяризиране сред бизнеса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:06 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още