IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът получава 70 млн. лв. за подобряване на условията на труд

Фирмите ще разполагат с половината от сумата до края на юни

12:33 | 08.06.12 г.
<p>
	<em>Сред най-рисковите сектори са селското и горското стопанство, добивната и преработваща промишленост&nbsp; Снимка: БТА</em></p>

Сред най-рисковите сектори са селското и горското стопанство, добивната и преработваща промишленост  Снимка: БТА

Над 200 фирми са получили одобрение на проекти, свързани с подобряване на условията на труд в предприятията, които се субсидират по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", съобщи социалният министър Тотю Младенов, предаде БНР.

Бизнесът ще разчита на 70 милиона лева, като половината от тази сума вече е договорена, поясни той.

Частният сектор ще получи 35 млн. лв. за осигуряване на безопасни условия на труд до края на юни. А след месец ще бъдат сключени договори и за другата половина от сумата.

„Толкова голяма сума за първи път се дава реално на бизнеса за подобряване условията на труд“, каза Младенов. 

Според последното национално изследване за условията на труд от края на миналата година малките и средните предприятия не създават подходяща среда за работа. 

Проучването показва, че 27 на сто от наетите във всички икономически сектори редовно  работят повече от 10 часа на ден, а близо 30 на сто са заети и н почивните дни.

Като цяло наетите имат проблеми със здравето, около 30 на сто имат нарушения със зрението, болки в гърба и мускулите или главоболие. От стрес се оплакват около 40 на сто от работещите, а повече от 60 на сто - от обща умора. Проблеми със съня, тревожност и раздразнение изпитват около 25 на сто от анкетираните.

Като най-рискови сектори се определят селското и горското стопанство, добивната и преработваща промишленост, производството на електро- и топлоенергия, канализационните услуги и управлението на отпадъци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:54 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още