IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Готвят се нови критерии за еврофинансиране на общините след 2013 г.

Бъдещото териториално делене на страната ще гарантира точно разпределение на парите между министерствата на регионалното развитие, екологията и земеделието

12:49 | 21.06.12 г.
<p>
	<em>Подновяването на пътните настилки и ремонта на ВиК мрежата остават сред неотложните дейности в общините&nbsp;</em> Снимка: БТА</p>

Подновяването на пътните настилки и ремонта на ВиК мрежата остават сред неотложните дейности в общините  Снимка: БТА

Подготвяните промени в териториалното разпределение на страната ще премахне сегашната хаотичност при раздаването на средствата от европейските фондове за общините и ще създаде условия за добро развитие на регионите.

Това съобщи зам.- министърът на зеемделението Светлана Боянова пред парламентарната комисия по европейски въпроси, която изслуша доклада по изпълнението на програмата за развитие на селските райони и на програма „Рибарство“.

През първите седем години от присъединяването на България в ЕС еврофинансирането за изграждането и ремонта на пътищата и водната инфраструктура беше неравномерно разпределено, тъй като липсваше необходимата синхронизация между министерствата на регионалното развитие, околната среда и земеделието, припомни Боянова.

В резултат на това се получи самоцелност при финансирането и изграждането на инфраструктурата в някои слабо развити общини за сметка на други, които имат потенциал за икономическо развитие, но които по различни причини не получиха необходимото подпомагане, обясни за Investor.bg зам.- министър Боянова.

В тази връзка администрацията си е поставила за цел през втория програмен период след 2013 г. средствата за инфраструктура да бъдат използвани по-ефективно, като трите министерства ще си разпределят секторите за европодпомагане по начин, който да донесе повече ползи за развитието на регионите.

Като водещо министерството на регионалното развитие е напреднало с подготовката на законодателството за новото териториално делене на страната, което вероятно до две седмици ще бъде представено за обсъждане.

Водещите критерии при разпределението на евросубисдиите за общините след 2013 г. няма да зависи от броя на жителите в дадена община, а от социалните и икономически цели, които са поставени за изпълнение за дадената област. Целта е да се демаркират регионите, така че да няма „бели петна“ с изостанали в развитието си области от страната, поясниха експерти.

Министерството на земеделието ще съгласува със строителното министерство как да се изпълняват европроектите на малките общини по изграждането и ремонта на пътищата, а със екоминистерството ще бъде преразпределен ресурсът за модернизация на ВиК инфраструктурата в селата.

След като трите министерства бъдат готови с окончателния си проект за териториално преразпределение, той ще бъде представен и за широко обществено обсъждане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:17 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още