IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общините договориха над половината от евросредствата за регионални депа

Последните два одобрени проекта от програмата „Околна среда“ са за сметищата в Разлог и Луковит

10:01 | 12.07.12 г.
Общините договориха над половината от евросредствата за регионални депа

Големите общини вече са договорили над половината от средствата по оперативна програма „Околна среда”, заделени за изграждане на регионни сметища и за изпълнение на други проекти в сектор „Отпадъци“. Това съобщиха от министерството на околната среда по повод изпълнението на програмата.

Договорените до момента средства възлизат на 362 млн. лв., като от тях са изплатени над 72 млн. лв. по вече приключени проекти, което съставлява 10% от прогнозния ресурс в сектора на отпадъците.

От екоминистерството припомнят,  че в напреднала фаза на изпълнение са още пет общински проекта, чиято стойнст достига 348 млн.лв.

Последните две одобрени инвестиционни предложения са за регионалните депа в Разлог и Луковит, за които програмата ще отпусне 28 млн. лв.

Община Разлог си партнира с общините Банско, Белица и Якоруда, които ще използват бъдещото депо. Проектът е на стойност 12,2 млн. лева и включва изграждане на първата клетка на сметището и на площадка за компостиране на зелените отпадъци.

Със средствата ще бъде изграден и пътят до депото, както и корекции на мостово съоръжение и участък от речно корито, в близост до селата Баня и Добърско, поясниха от ведомството.

Одобреният проект на община Луковит е за 15,6 млн. лева и включва строителство на пърата клетка на депото плюс доставка на машини и съоръжения за неговата експлоатация.

До града ще бъде изградено и регионално депо за неопасни отпадъци. Предстои да се построят още център за рециклиране, инсталация за „зелено” компостиране и спункт за разтоварване на отпадъците до Тетевен.

Партньори при реализацията на проекта са общините Червен бряг, Роман, Тетевен и Ябланица.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още