IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Включват в електронен регистър медицинските изделия, плащани с обществени средства

Изграждането му е по проект на ОП "Развитие на човешките ресурси" на стойност 149 хил. лв.

12:34 | 29.10.12 г.
Включват в електронен регистър медицинските изделия, плащани с обществени средства

Започва изграждането на електронен регистър за медицинските изделия, заплащани с обществени средства, съобщи министърът на здравеопазването Десислава Атанасова, цитирана от БТА.

Списъкът с изделията, за които ще плащат Министерство на здравеопазването, Националната здравноосигурителна каса, Министерство на труда и социалната политика, ще бъде публикуван на интернет страницата на Изпълнителна агенция по лекарствата.

Изграждането на регистъра ще се финансира по проект на ОП "Развитие на човешките ресурси" на стойност 149 хил. лв. По димите на министър Атанасова целта е да се ограничат възможностите за спекулации с цените на медицинските изделия. 

Регистърът ще съдържа информация за 137 хиляди медицински изделия, които могат да бъдат заплащани с обществени средства. Ще бъде публикувана и цената на изделията. Здравната каса ще може да договаря отстъпки за медицинските изделия, напомни Атанасова.

Достъп до базата данни ще имат здравното министерство, здравната каса, социалното министерство и болниците, които трябва да купуват медицински изделия.

В бъдеще достъп до цените и техническите характеристики на изделията ще имат и пациентите.

Регистърът ще работи от 1 януари 2013 година.

Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова съобщи, че д-р Евелин Благоев е новият директор на Изпълнителна агенция по лекарствата.

Досега Благоев е бил национален мениджър по продажбите на фармацевтична компания, която произвежда и търгува с лекарствени продукти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:49 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още