IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парите в здравеопазването - налице, харченето – на тъмно

Вече открито се заговори, че държавата няма да налива повече пари в нереформираната ни здравна система

09:04 | 29.10.12 г. 7
Автор - снимка
Редактор
Парите в здравеопазването - налице, харченето – на тъмно

Факт е, че в последните години средствата, които държавата заделя за здравеопазване у нас, нарастват - преди десет години бюджетът за здраве е бил 1 милиард лева, а към днешна дата е малко над 2,7 милиарда лева.

Противно на очакванията обаче проблемите в сектора се задълбочават – държавните болници трупат огромни дългове, общинските се закриват, лекарствата поскъпват, лекарите масово напускат страната, търсейки просперитет зад граница, недоволството на здравно осигурените от системата расте, а това на работещите в нея ескалира с всеки изминал ден.

Тъкмо на този фон управляващите дадоха знак, че свежи пари за здравеопазване повече няма да се отпускат. Това пролича ясно в изказването на здравния министър Десислава Атанасова, която наскоро призна, че делът на парите за здраве от БВП у нас наистина е най-ниският в Европейския съюз, но въпреки това държавата няма намерение да го увеличава.

Заявка, че това правителство няма да налива повече средства в здравеопазване даде и премиерът Бойко Борисов, който заяви, че колкото и пари да иска здравният министър Десислава Атанасова, никога няма да й стигнат. А в допълнение към това напомни за около 150 милиона лева европейски пари за болниците, които обаче „залежават“ без да се усвояват. 

По данни на Евростат България е единствената държава в ЕС, в която средствата за здраве, като дял от брутния вътрешен продукт (БВП), са намалели през периода 2002 г. - 2010 г. от 5,3% на сто на 4,5%. А за 2013 година заложените средствата в бюджета за здравеопазване са 4,1 на сто от БВП.

Отдавна сме наясно и с позицията на експертите, че отпускането на още и още средства за сектора няма да реши проблемите му. Истината е, че парите, които са налични не се изразходват рационално и ефективно и са необходими спешни и конкретни реформи от страна на държавата в системата.

Поредното доказателство за отдръпването на държавата като източник на финанси е написаното в проекта за бюджет на здравната каса за 2013 година.

Лекарското съсловие посочи конкретните недостатъци в бюджета на НЗОК и обвини държавата, че се опитва да избяга от отговорност, прехвърляйки някои дейности, за които тя е длъжна да отговаря, към здравната каса. Сред тях са ин витро процедурите, имунизациите, полагането на интензивни грижи, които са част от спешната помощ и други. От 2013 г. те ще бъдат прехвърлени към касата и тя ще плаща за тях.

Липсва и отчет на Министерство на здравеопазването за начина на разходване на получените през 2011 г. и 2012 година от НЗОК общо 440 млн. лв. трансфери. Липсва яснота каква част от тези средства са похарчени и дали са правени разходи за дейности, които не са предназначени за здравно осигурените лица.

Свидетели сме как българската здравна система „се реформира“ в продължение на десетилетия, но с псевдореформи, които не ни доближават, а ни отдалечават от качественото здравеопазване. Така към днешна дата здравно осигурените все по-често си задават въпроса за смисъла от здравните вноски, след като при необходимост от медицинска услуга в крайна сметка всеки си плаща – било, защото здравната каса не покрива съответния риск, или защото услугата се извършва в частно лечебно заведение, което не работи с касата. В същото време държавата продължава да лекува безплатно здравно неосигурените – тези, които не влагат нито стотинка в системата, а се лекуват за сметка на останалите, само защото системата е основана на солидарен принцип.

Очевидна е управленческата воля за съкращаване на разходите, което обаче не помага за решаване на въпроса с неефективното харчене на публичните средства. От Сдружението на общинските болници алармираха, че само за една година са закрити над 12 общински болници в малки градове като Раднево, Бобовдол, Кулата, Тервел, Елена. За никого не е тайна, че се върви към окрупняване на болниците в страната, а така нареченото „преструктуриране“, всъщност е „закриване“ на лечебни заведения.

На този фон странно звучат призивите на лекарското съсловие за повече пари за здраве като дял от БВП. Въпросът е дали наистина трябва да се искат повече пари за здравеопазване при условие, че те се харчат в условията на липса на прозрачност. И дали, ако бъдат предоставени допълнителни средства, това ще осигури така търсеното качество на здравеопазването.

Редица изследвания сочат, че в България секторът на здравеопазването е сред най-нереформираните. Очевидно въпросът „Ще има ли повече пари за здраве тази година?“ трябва да се преоформи в „Как ще се разходват наличните пари за здраве?“.

В противен случай здравеопазването в България ще продължава да е каца без дъно. И независимо от размера на средствата, които се наливат в сектора, той ще бъде нереформиран и парите няма да се усвояват ефективно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
rmarkov
преди 11 години
ММТ здравеопазване:http://bulgaria-mmt.blogspot.com/2013/01/blog-post_131.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
energetik
преди 11 години
Идеята да се събират здравни осигуровки от пенсионерите много ми хареса! Това е направо принос в теорията. Но защо само здравни осигуровки, според мен веднага трябва да им се сложи 10% ДОД, както и пенсионни осигуровки, допълнително пенсионно осигуряване и фонд "безработица". Ама малки им били пенсиите, ама щели да измрат от глад? Няма такова нещо - повечето имат имоти - да продават и да плащат!!! Който не може - ей го де е Свети Петър, таман ще облекчат пенсионната система. Така де, като не можем да вдигнем раждаемостта ще увеличим смъртността, щото демографския баланс нещо доста се поизкриви напоследък ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
energetik
преди 11 години
В статията се съдържат доста правилни идеи, но основното внушение е умопомрачително - реформи ЧРЕЗ ИКОНОМИИ. И какво сега - лекарите напускат, болниците затварят, пациентите недоволни - но основната реформаторска мярка е да се ореже бюджета? Че то така и аз мога да правя реформа - Примерно: В училищата пада успеваемостта и се произвеждат неграмотни - Ми да ги затворим! Я колко пара ще се спести! Или, раждаемостта се е сринала с 10000 бебета за 2 години - ми да намалим детските надбавки, и по възможност да съкратим срока за майчинство, че бил много дълъг и се злоупотребявало. Тва като издънката с военноинвалидите, бяха решили да ги унищожат с разкарване по 20 гишета, щото имало злоупотреби с безплатните лекарства! С две думи като си некадърен да запушиш корупционите пробойни и да оптимизираш системата остава само да "намалиш теча" като орежеш парите. Да ама с трици маимуни не се ловят, затова ще останем скоро без лекари и медсестри, а по училищата ще преподават само изкуфели пенсионери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
По -добре неформирано здравеопазване с повече пари , отколкото нереформирано здравеопазване без пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
Спящият бик
преди 11 години
Статията доста добре очертава проблемите в здравната система и дори предлага изход от тях. Поздравления - това не е просто журналистически материал, а позиция! Не си мислете обаче, че управляващите не са наясно с тези неща. Наясно са, но нямат политическа воля да действат. Защото здравеопазването е бизнес, но поддържането му нереформирано е още по-голям бизнес!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Императорът
преди 11 години
Проблемът е че престъпниците-управляващи разбират "солидарността" по ного странен начин - осигурените плащат като попове за лечението на неосигурените. Влезте в коя да е болница - за да видите, че основният контингент са неосигурени - ***, пенсионери. Осигуровки не плащат също ушеви, военни и държавна администрация... е как да не се избуши системата?А механизми има - защото всички тези прослойки получават сухо от държавата - пенсии, заплати, безкрайни помощи, т.е. държавата може безпроблемно да им удържа пари за осигуровки.Разбира се, аз съм противник на всякакви насилствени методи - просто който иска да се осигурява - в частни фондове или в НЗОК. Който не се осигурява, да си плаща лечението от джобът, който не ще и да плаща... в края на краищата всеки рано или късно отива при Петърчо.Въпросът е да се спре ограбването на платците, които де факто плащат по два пъти - пръво осигуровки и после - лечение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
edimi
преди 11 години
Дали НЗОК, частни дружества и фондове, някой все трябва да плаща на лекарите и за изразходваните медикаменти. Въпроса е КОЙ ще внася там?!?!ПЪРВО трябва да се "излекуваме" от "***". Роми, ***, андрешковци и всякаква друга ***, дето си мисли, че надхитрява коректните вносители.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още