IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравният министър призна за проблем с търговете за лекарства

Фармацевтични компании отказват да участват в тръжните процедури, провеждани от лечебните заведения, заради натрупани дългове

20:30 | 20.10.12 г. 6
<p>
	Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова. <em>Снимка: БТА</em></p>

Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова. Снимка: БТА

Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова призна за проблем с търговете за лекарства, които се провеждат от болниците, съобщи Dnes.bg.

По време на конференция на болничните фармацевти, която се е провела днес в Пловдив, Атанасова е коментирала, че болниците са натрупали 340 млн. лева дългове, повечето от които са към фармацевтични компании.

Това е причината пък бизнесът с лекарствата да отказва да участва в тръжните процедури за доставка на медикаменти, организирани от болниците.

Здравният министър е допълнила, че се обмислят различни варианти за решение на проблема.

Припомняме, че Министерството на здравеопазването (МЗ) реши преди близо две години да децентрализира търга за скъпоструващите лекарства за онкоболните с мотива, че така ще осигури по-бърз достъп на пациентите до лечение.

Търговете за лекраствата, прилагани при лечението на онкологични заболявания и при диализа, бяха прехвърлени към лечебните заведения, докато медикаментите за пациенти след трансплантация, с редки заболявания и за хормоналната терапия при онкологични заболявания се поеха от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Дотогава здравното министерство провеждаше процедурите за доставка на лекарствата за онкологично болните на базата на прогнозни количества, което редовно водеше до недостиг на препарати на пазара.

Оказа се обаче, че болниците също трябва да правят прогнози за броя онкоболни пациенти, които да лекуват, което отново доведе до хаос.

Още с “раждането” на идеята за прехвърлянето на част от търговете за лекарствата към болниците от пациентските организации предупредиха, че се очакват спънки и проблеми при лечението на стотици пациенти. Неправителствените организации настояваха всички лекарства да се плащат от здравната каса, тъй като тя отпуска пари само на конкретните пациенти без да й се налага да планира и прогнозира броя на лекуващите се.

Месеци по-късно стана ясно, че нито един кандидат не се е явил на децентрализираните търгове за лекарства в болници в по-отдалечени краища на страната. Така онкодиспансерите трябваше пряко да се договорят с доставчиците, за да си осигурят медикаментите, като в някои случаи лечебните заведения правеха компромис и с по-високата цена на лекарствата.

Много пациенти също така се насочваха към районните им диспансери по постоянна адресна регистрация. Това се оказа проблем за онкоболните, които трябваше да минат втора вълна на химиотерапия, но се оказа, че много от тях нямат достъп до лекувалите ги лекари.

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
edimi
преди 11 години
В този ред на мисли, е редно да се направи и песен ....."нашия съд ни пази"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Свидетели сме как съдът "дава". Дава индулгенции...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
ale1
преди 11 години
Тъй като проблема засяга пряко ЖИВОТа на хиляди хора, няколко доЖИВОТни присъди без право на помилване при нарушения или меко казано далавери с лекарства, биха променили драстично ситуацията...````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````Така е , но Няма заинтересовано лице - кой да ги Поиска тези присъди ?!?!Съдът "дава" , но трябва някой да Иска ..........а матрИяла спи и е поръчал да го събудят , като дойде Чудото ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
Императорът
преди 11 години
Решението е да почнеш да плащаш, фльорцо. Къде отиват осигуровките ни? Да не са длъжни фармацевтичните компании да се занимават с благотворителност - при това към система която *** колосални суми от джобовете на хората?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
bertram
преди 11 години
поредния случаен човек сложен на толкова важен и отговорен пист.ГЕРБ доказаха, че нямат кадри...жалко за което!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
diado mrass
преди 11 години
Тъй като проблема засяга пряко ЖИВОТа на хиляди хора, няколко доЖИВОТни присъди без право на помилване при нарушения или меко казано далавери с лекарства, биха променили драстично ситуацията....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още