IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България ще поиска от Брюксел 2,4 млрд. евро за регионално развитие до 2020 г.

През текущия програмен период, който изтича в края на 2013 г., бюджетът на оперативна програма "Регионално развитие" е на стойност 3,131 млрд. лв.

16:05 | 09.11.12 г.
България ще поиска от Брюксел 2,4 млрд. евро за регионално развитие до 2020 г.

За следващия програмен период (2014-2020 г.), България ще преговаря с Европейската комисия за общо 2,4 млрд. евро (близо 4,8 млрд. лева) за регионално развитие.

Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на семинар на тема "Градското измерение на политиката на сближаване", предаде БТА.

Припомняме, че през текущия програмен период бюджетът на оперативна програма "Регионално развитие" е на стойност 3,131 млрд. лв.

През септември министър Павлова съобщи, че по предварителни изчисления за новия програмен период по програмата за регионално развитие ще са необходими над 4,5 млрд. лева. Още в средата на годината обаче тя намекна, че ще поискаме от Еврокомисията бюджет по бъдещата програма регионално развитие над 4,6 млрд. лева.

Инвестициите в градска инфраструктура ще се насърчават приоритетно през следващия програмен период.

Освен устойчивото градско развитие, приоритетно ще се финансират още болниците и училищата, туризма, регионалните пътища с акцент върху тези, които се свързват с европейските коридори, превенцията на риска от наводнения, пожари и бедствия.

Ресорният министър коменитира, че през идните няколко седмици ще стане ясен точният брой на градовете у нас, които ще станат бъдещи бенефициенти по оперативните програми. Всяка една от общините-кандидатки ще разработи проектни планове, с които ще обоснове минимум три зони за развитие през следващия програмен период до 2020 г.

Участниците в семинара поискаха по линия на Европейския фонд за регионално развитие да се осигури подкрепа за области с неблагоприятни природни и демографски условия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:37 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още