IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добрев: Реализацията по ОП "Конкурентоспособност" ще е 84% до края на 2012 г.

През последните месеци се е подобрило темпото за плащане към бизнеса, като средно на месец сумата е близо 50 милиона евро

13:52 | 30.11.12 г. 1
Добрев: Реализацията по ОП "Конкурентоспособност" ще е 84% до края на 2012 г.

До края на годината реализацията по изпълнението на ОП "Конкурентоспособност" ще достигне 84 процента, а през лятото на 2013-а ще бъдат усвоени сто процента от парите. Това каза в Пловдив министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, цитиран от БТА.

Сключените към момента договори са 492 на обща стойност близо 350 милиона евро, съобщи министърът. През последните месеци се е подобрило и темпото за плащане към бизнеса, като средно на месец сумата е близо 50 милиона евро.

„За разлика от миналата година само за последните шест месеца сме платили на фирмите повече пари, отколкото за последните шест години“, коментира Добрев.

Той уточни, че се предвижда да се оставят резервни около пет процента, с които да се компенсира евентуален отказ на компании в последния момент. По думите му една от причините за доброто темпо е сливането на двете звена, отговарящи за програмата - дирекцията в МИЕТ и агенцията.

Министър Добрев откри в Пловдив 11-то заседание на Комитета за наблюдение на ОП "Конкурентоспособност". Форумът се провежда с участието на представители на ЕК, ГД "Регионална политика" и Европейския инвестиционен фонд.

Делян Добрев съобщи, че до края на годината остава да се договорят още два големи проекта - София Тех парк и газовата връзка със Сърбия. Той припомни, че по схемата за енергийна ефективност за малки и големи предприятия има средства в рамките на 198 милиона евро за безвъзмездна помощ, а направените предложения към момента са 14.

„От първи януари българският потребител ще усети реално върху сметките си понижението на цената на газа“, посочи още Добрев. Той не каза дали споделя мнението на председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, според когото намалението ще бъде със 7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
evg9
преди 11 години
Непрекъснато проправителствените медии публикуват новини колко пари сме взели и усвоили от еврофондовете, а същевременно безработицата не спира да расте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още