IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добрев: Залагаме на инвестиции в иновации през следващия програмен период

Вложенията в иновации ще намалят високата енергоемкост на индустрията ни, така че да се произведе конкурентен продукт, заяви министърът на икономиката

10:50 | 29.11.12 г.
Добрев: Залагаме на инвестиции в иновации през следващия програмен период

В следващия програмен период, до 2020 година, ще заложим на инвестиции в иновации и енергийна ефективност на предприятията, защото тъкмо те са устойчивите вложения, които гарантират икономическо развитие и висок ръст на икономиката, който ни е необходим.

Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев по време на международен форум, посветен на индустрията и иновациите.

Той посочи, че вложенията в иновации са един от начините за намаляване на високата енергоемкост на индустрията ни, така че да се произведе конкурентен продукт с добавена стойност.

Икономическият министър съобщи, че ваучерна система ще помага на предприятията да внедряват иновации, като с тези ваучери компаниите ще имат достъп до развойни центрове у нас и в чужбина. „С тази схема ще се разпределят част от средствата за иновации за 2014-2020 година, които вероятно ще бъдат 400 - 500 млн. евро“, каза Делян Добрев.

Схемата ще бъде финансирана основно по ОП "Конкурентоспособност" и чрез нея бизнесът ще може да получи точно тази иновация, от която се нуждае, а не да се стимулират единствено развойните центрове, обясни още министърът.

Фирми, които са решили да инвестират в иновации, ще получават ваучери, с които ще могат да поръчват разработване на иновативен проект на различни научни и развойни институти. Когато фирмата вземе ваучера, той ще отиде точно в това научно звено, което ще може да направи нещо полезно за компанията. Бизнесът ще има право, като получи ваучер, да търси партньорство от научните среди извън България, поясни министърът.

През следващия период ще бъде отделено повече внимание и на експортните компании. Тъй като в момента износът ни е като на страна от Третия свят - суровини и селскостопански стоки, допълни Добрев. "Целта е да изнасяме стоки с висока технологична стойност, не суровини и ще помогнем на предприятията, които превръщат суровините в продукти", обясни той. 

Добрев припомни данни за размера на чуждестранните инвестициите в България през 2008 г., според които от 9 млрд. евро само около 27 на сто са инвестициите в индустрия, иновации и в сферите, които гарантират бъдещото развитие на икономиката, или около 2 млрд. евро.

Добрев открои като основно предизвикателство пред сектора на високите технологии липсата на млади и добре подготвени кадри. И посочи, че Министерство на образованието, младежта и науката трябва да стимулира младите хора да получат такова образование.

Министърът каза, че се очаква за следващия програмен период бюджетът на ОП "Конкурентоспособност" да е най-малко толкова, колкото е и сега - 1,17 млрд. евро., като изрази надежда, че България ще успее да защити и и по-висока сума.

Сред предварително определените сфери за подкрепа по програмата министърът открои иновациите, като отбеляза, че се очаква за тази област да има най-голяма сума. Енергийната ефективност също не е за подценяване, допълни министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още