IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Груби нарушения спряха изграждането на водния цикъл във Враца

Проектът е най-големият в сектор „Води" за над 136 млн. лв.

15:04 | 22.01.13 г.
<p>
	<em>Министри направиха първа копка на водния цикъл в началото на декември 2012 година. </em>&nbsp; Снимка: БТА</p>

Министри направиха първа копка на водния цикъл в началото на декември 2012 година.   Снимка: БТА

Дни след като строително-монтажните работи започнаха, от община Враца спряха строителството на водния цикъл на града заради груби нарушения, съобщава БНТ.

Проектът за подобряване на питейното водоснабдяване на областния град е най-големият в сектор „Води" и общата му стойност е над 136 милиона лева, като почти 100 милиона лева се осигуряват от Европейския съюз. 

Още при първата проверка на строежа на канала в квартал "Кулата", където новата канализационна мрежа трябва да реши проблема с постоянното наводняване на къщите при дъжд и снеготопене, обаче показва, че технологията не се спазва. Липсват съоръжения за укрепване на изкопа, група за действие при бедствия и аварии, а околните къщи са застрашени от срутване.

От общината признаха, че има солидно закъснение при първия етап от водния цикъл. Засега крайният срок на проекта не е застрашен.

Най-големият проект в сектор "Води" на оперативна програма "Околна среда" „Интегриран проект за воден цикъл на гр. Враца“ стартира на 10 декември 2012 година.

Общата му стойност е над 136 милиона лева, от които безвъзмездното финансиране от Кохезионния фонд на ЕС е близо 99 милиона лева, съфинансирането от държавата е в размер на близо 25 милиона лева и от община Враца – почти 13 милиона лева. Асоцииран партньор на общината е местното дружество "Водоснабдяване и канализация".

При началото на строителните дейности министърът по управлението на европейски средства Томислав Дончев посочи, че интегрираният проект за водния цикъл на Враца е "рекордьор", защото е първият голям одобрен от ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още