IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златанова: Науката и образованието са приоритет по отношение на еврофондовете

Съдебната реформа не става с пари, а с връщането на доверието към системата, смята правосъдният министър

09:01 | 13.08.13 г.
Златанова: Науката и образованието са приоритет по отношение на еврофондовете

Имаме нужда от инвестиции във всяка сфера на икономиката и социалната среда, коментира в ефира на БНТ правосъдният министър Зинаида Златанова, която отговаря за европейските фондове в правителството на Пламен Орешарски.

България е най-бедният член на Европейския съюз (ЕС) и европейските фондове са един от източниците на средства за развитие, подчерта тя и отбеляза, че страната ни има нужда и от програма за наука и образование.

Министърът призова научните среди „да помогнат да убедим Брюксел за нуждата от тази програма”. "Науката и иновациите са сериозен приоритет за страната ни", обясни Златанова.

"Ще бъдем по-подготвени за нова програмен период, който започва през 2014 година", убедена е тя и допълни, че е много важно как ще напишем оперативните програми, защото те ще бъдат ползвани от поне две правителства.

Важното  обаче не е толкова каква е сумата сега, а колко ще бъде усвояването в края на периода. „В момента усвояeмостта на средствата е 35% и България е на предпоследно място по този показател в ЕС”, коментира Златанова.

Екипът на Златанова работи много активно за облекчаване на правилата по отношение на усвояването на европейски средства, стана ясно от думите на министъра.

"Съдебната система не се нуждае от пари за реформа, а от усещането за справедливост у гражданите. Реформата трябва да върне усещането за върховенство на закона и държавност, което не може да бъде купено с пари", отбеляза  още Зинаида Златанова.

Тя ще предложи промяна на института за съдебния заседател, който не е променян от 60-те години на миналия век. Така гражданите ще могат да участват равноправно в съдебните дела, защото по закон съдебният заседател има равни права със съдията. 

"Всеки гражданин, който желае, може да се впише в специален регистър и да участва в съдебни дела", заяви още министърът. Тя допълни, че така ще бъде повишено доверието в системата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още