IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

З. Златанова: Ще има евросредства за здраве и образование след реформи

Наличието на стратегия е условие, без което няма как да се пристъпи към финансиране

11:59 | 31.07.13 г.
З. Златанова: Ще има евросредства за здраве и образование след реформи

През следващия програмен период ще има европейски пари за здравеопазването и образованието, ако Еврокомисията види ясни индикации, че тези системи се реформират, каза вицепремиерът Зинаида Златанова пред ТВ7.

Всяка година ЕК издава специфични препоръки за държавите членки, като се посочват ключови реформи, с които страните трябва да повишат конкурентоспособността на икономиките си, поясни тя. "От 2010 година ЕК препоръчва последователно на България да се изработи стратегия и да се реформира висшето образование. Тази стратегия е условие, без което няма как да пристъпим към финансирането на сектора. Не мога да си обясня, защо не е написана", посочи вицепремиерът.

Предишното правителство е реформирало системата за хабилитиране на учените. Не е решен обаче въпросът с големия брой висши училища в страната. Заради липсата на стратегия не знаем за какво ще плащаме и в каква посока, каза още Златанова.

Тя допълни, че здравната стратегия е почти готова, одит на Световната банка трябва да потвърди дали това е модерният начин за здравеопазване и тогава ще се отвори пътят към евросредствата.

Златанова каза още, че през новия програмен период магистралите остават приоритет за ЕС, стига да са по основните европейски направления. В България това са коридорите в посока север – юг, затова магистрала "Хемус" не може да бъде европейски приоритет.

Общо 450 млн. лв. са разплатени по европроекти през юни и юли, съобщи още вицепремиерът. За сравнение тя посочи, че от януари до май разплатените средства са 880 млн. лв. Ако този темп от юни и юли, който наложихме, беше спазен и през предишните пет месеца, разплатените средства трябваше да бъдат не 880 милиона лв., а около 1 млрд. лв., коментира Златанова.

Тя повтори, че има риск България да загуби пари от еврофондовете, но целта е загубата да не е толкова голяма, колкото очаква Европейската комисия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още